Ga voor betere luchtkwaliteit met de Ficus elastica

Ga voor betere luchtkwaliteit met de Ficus elastica

De Ficus elastica wordt ook wel de rubberplant of rubberboom genoemd. Met zijn stevige, lederachtige bladeren geeft hij karakter aan je ruimte. Komt het best tot zijn recht in een eenvoudige pot, zodat je optimaal geniet van zijn strakke vorm. De plant zuivert de lucht in je kamer door formaldehyde – afkomstig uit meubelen en stoffen – weg te nemen. 

Verzorging van je Ficus elastica

Oorsprong

India en Zuidoost-Azië

Standplaats

Een van de voordelen van deze plant is dat hij het ook met minder licht goed doet. Zet hem op een lichte of halflichte plek, maar zonder direct zonlicht. Een raam op het noorden is een ideale plek. Probeer de plant nadien niet meer te verplaatsen. Je Ficus kan het moeilijk krijgen om op een andere plaats te worden gezet. Let op voor tocht, daar is de plant gevoelig voor.

Water geven

Deze plant houdt van regelmaat. In het begin zal je dus even moeten kijken hoeveel en hoe vaak je ‘m moet gieten. Dat hangt af van waar jouw plant staat. Start met 1 keer per week water te geven. Steek af en toe je vinger in de aarde om te checken of de potkluit niet te droog is.  Eens je de juiste hoeveelheid en aantal waterbeurten hebt gevonden, is de plant blij als je dit precies zo verderzet.

Water geven doe je best direct op de potgrond.  In de zomer doe je de plant plezier door ‘m af en toe een regendouche te geven.
In de winter gaat je plant in een rustperiode: geef dan maar 1 keer per week water en verminder de hoeveelheid water met de helft. 

Verwen je Ficus elastica in de zomer met een douche – net zoals een regenbui in de natuur

Sproeien

Handig om het stof van de bladeren te verwijderen. Zeker doen in de winter, om de luchtvochtigheid in de kamer hoog genoeg te houden. Twee keer per week sproeien is dan voldoende.

Verzorgen

  • Verwijder af en toe het stof van de bladeren met een vochtige doek. Zo kan de plant opnieuw goed ademhalen.
  • Geef je groene vriend wat extra voeding: best elke 2 weken, van maart tot september.
  • Verpot je plant naar een grotere pot als de oude klein is geworden. De plant krijgt dan meteen een echte boost in zijn groei.

Snoeien

Wordt je plant te groot? Je kunt de Ficus elastica snoeien in de lente of zomer. Snoei maximaal 1/3 van de tak af, langs de bovenkant.

Stekken

Om je plant te stekken, neem je een bladstek of een kopstek. Let op voor het witte melksap dat uit de plant komt, dat is licht giftig. Zet de stek een uurtje in water en nadien in stekgrond.

Wat is er mis met mijn Ficus elastica?

  • bladeren vallen uit Als oude bladeren van de plant vallen, is dat helemaal normaal. Dat gebeurt meestal in de winter. Je zult zien dat de plant zelf nieuwe, iets lichtere bladeren aanmaakt.
  • veel bladeren vallen uit Vaak een teken dat de plant te veel water heeft gekregen. Geef minder water, of verpot je plant om hem opnieuw in droge aarde te zetten.

Ficus Elastica

photo credits: Solabee