planten voor raam

Houd je planten in topvorm dit najaar: 5 tips

Buiten wordt het frisser en doet de herfst z’n intrede. Tijd om te genieten van al dat groen binnenshuis. Maar, je planten hebben net als jij zin in een rustperiode. Ze houden niet van droge lucht, van korte en donkere dagen. Met deze 5 tips krijg je je groene huisgenoten dit najaar in topvorm. 

1. Ga minder water geven

Het klinkt logisch, maar toch doen we het niet. Veel planten gaan tijdens de herfst en winter in een ruststand – een soort winterslaapje zeg maar. Hoewel er uiterlijk niets verandert aan je plant, gaat hij niet meer groeien. Hij heeft wel nog behoeft aan licht, lucht en water maar vooral van dat laatste veel minder dan in de zomer.

Giet je planten dus minder vaak en minder qua hoeveelheid. Een aantal soorten zoals cactussen doet het zelfs prima als je ze bijna geen water geeft. Ook plantenvoeding in de winter in een no go.

2. Zorg voor voldoende licht

Een van de grootste zorgen voor je planten is de hoeveelheid licht die ze krijgen. De dagen zijn korter en donkerder, waardoor je plant maar een beperkte tijd aan fotosynthese kan doen. Dat is een behoorlijke aanpassing na een lange, zonnige zomer. 

Met een paar kleine klusjes zorg je voor optimaal licht binnenshuis:

  • Geef je ramen een stevige poetsbeurt. Niet meteen het leukste werkje, maar je zorgt voor heel wat extra licht dat door de ramen naar binnen stroomt.
  • Zet planten die veel licht nodig hebben dichter bij het raam.
  • Bladeren vangen behoorlijk wat stof. Regelmatig met een vochtige doek het stof van de bladeren vegen, helpt je plant om meer licht op te nemen.

3. Weg met tocht!

We houden allemaal van een gezellige, warme huiskamer in de winter. Planten zijn wellicht nog gevoeliger dan mensen voor koude tocht, die door spleetjes en kieren naar binnen waait. Check in de buurt van ramen en ventilatieroosters of er koude tocht binnenkomt. Is dat het geval maar kan je deze niet afsluiten, dan zet je gevoelige kamerplanten beter op een andere plek.

4. Luchtvochtigheid, luchtvochtigheid en luchtvochtigheid

Wellicht het grootste struikelblok in je plantenverzorging: de droge lucht. Als de verwarming aangaat, wordt de lucht in je huis droog. Kurkdroog. Vooral voor je tropische planten is dat geen pretje. Zij maken geen probleem van hoge temperaturen, zolang de luchtvochtigheid maar op peil blijft. Ofwel loop je dus de hele dag met een plantenspuit rond, of je koopt een automatische luchtbevochtiger. Nog een optie: zet de plantenpot op een laagje grind dat je met een beetje water steeds vochtig houdt. Het water zal dan langzaam verdampen waardoor je plant in z’n eigen microklimaat staat. Ook kleine potjes met water naast of rond de plantenpot zetten kan helpen.

5. Wacht met verpotten tot het lente is

Is je plant te groot geworden? Koop je een nieuwe plant in het tuincentrum en wil je meteen aan de slag? Bedenk even dat je plant niet in zijn actieve groeiperiode zit. Dan betekent ook dat hij minder goed herstelt van beschadigingen en dat de wortels niet groeien in deze tijd van het jaar. Wacht dus tot het voorjaar om je plant een grotere of andere pot te geven.

Vuistregels voor je plantenverzorging dit najaar: minder (vaak) gieten, meer licht, absoluut geen tocht en als het kan een tropisch microklimaat rond je plant…

Meer tips voor je kamerplanten