Back to the seventies met de Monstera deliciosa

Back to the seventies met de Monstera deliciosa

Tropisch design voor in je huiskamer? De trend om jaren 70-planten in huis te halen zie je nergens meer dan bij de weelderige Monstera deliciosa of gatenplant. Meer nog: je vindt z’n diep uitgesneden bladeren ook op kussens, op behang of als hip designitem in een glazen vaas.

Verzorging van je Monstera deliciosa

Oorsprong

tropische gebieden in Zuid-Amerika

Standplaats

De Monstera is vrij tolerant over waar je ‘m neerzet. Vermijd een plek met directe zon, vooral in de zomer. Hoewel je gatenplant geen snelle groeier is, zal hij na verloop van tijd heel wat ruimte innemen. Een volwassen plant kan tot meer dan 2 meter hoog worden, met bladeren van 60 cm groot. Staat de plant te donker, dan zullen de bladeren minder groot zijn en ook de insnijdingen kleiner.

Voor een grote plant met diep ingesneden bladeren zet je je nieuwe groene vriend op een lichte plek zonder directe zon.

Water geven

1 keer per week volstaat in de zomer. Geef niet te veel water, zodat de grond niet verzadigd raakt. Tussen gietbeurten door mag de potgrond droog worden. In de winter giet je elke 2 à 3 weken. Bekijk hoe je het beste water geeft.

Sproeien

Net als andere tropische planten houdt ook je gatenplant van vochtige lucht. Besproei dus regelmatig de bladeren om de vochtigheid op peil te houden. Je kiest zelf hoe vaak, maar 2 keer per week tijdens de zomer en wekelijks in de winter is een minimum.

Verzorgen

  • Houd de bladeren van je Monstera deliciosa schoon door regelmatig het stof weg te halen. Dat doe je door te sproeien of met een zachte doek en lauw water.
  • Plaats (mos)stokken om je gatenplant te ondersteunen als hij groter wordt.
  • Als je een grote plant wilt, zorg je ervoor dat de luchtwortels vocht makkelijk naar de bovenste bladeren kunnen brengen. Druk ze daarom in de potgrond of in de mosstok.

Snoeien

In principe hoef je deze plant niet te snoeien. Wil je dat de plant niet verder groeit, verpot ‘m dan niet meer naar een grotere pot. Je vervangt dan elk jaar gewoon de bovenste laag van de grond.

Stekken

Vermeerderen doe je liefst in de vroege zomer. Snijd een gezonde stengel met 2 bladeren af en zet deze in water. Eens er kleine wortels verschijnen, dan verplant je de stek naar een potje met grond. Bedek deze enkele dagen zodat de luchtvochtigheid hoog genoeg blijft.

Wat is er mis met je Monstera deliciosa?

  • onderste bladeren worden geel Een teken van te veel water. Laat de grond goed drogen voor je opnieuw water geeft.
  • bladeren zien bleek Wellicht te weinig voedingsstoffen. Geef tijdens het groeiseizoen 1x per week plantenvoeding.
  • bladeren krijgen zwarte vlekken Je Monstera staat op een te koude plek.
  • bladeren met bleke en geschroeide vlekken Zet je plant uit de directe zon.

Monstera deliciosa © Sojournal

Monstera Deliciosa

photo credits: Apartmentf15, Sojournal

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *