Terug van weggeweest: de hippe pannenkoekenplant

Terug van weggeweest: de hippe pannenkoekenplant

Je hebt ‘m vast al zien voorbijkomen op sociale media of in de interieurwinkel: de pannenkoekenplant is weer helemaal hip. De Pilea Peperomioides was in de jaren ’70 ontzettend populair en is nu opnieuw aan een steile opmars bezig. Aan de slag met deze eigenwijze  en ongewone retroplant!

Verzorging van je Pilea Peperomioides of pannenkoekplant

Oorsprong

Zuidwest-China

Standplaats

Met de pannenkoekenplant haal je een makkelijke plant in huis. Hij stelt weinig eisen aan z’n standplaats, maar direct zonlicht vermijd je beter. Kies voor een lichte plek zonder directe zon. Ook een raam op het noorden is prima geschikt.

Water geven

Start met 1 keer per week water geven, maar zorg ervoor dat de grond niet helemaal uitdroogt. De pannenkoekenplant houdt van potgrond die altijd een beetje vochtig is. Niet zeker of je water moet geven? Steek je vinger even in de potgrond.

Probeer te vermijden dat er water onderin de pot komt te staan. Het zou zonde zijn als je mooie plant gaat rotten aan de wortels. Een goede oplossing is een plastic onderpot met gaatjes, zodat het overtollige water uit de pot kan lopen. Lees op welke manieren je kunt water geven.

Sproeien

Sproeien helpt om het stof van de bladeren te verwijderen.

Verzorgen

  • 1 keer per maand doe je wat vloeibare plantenvoeding bij het water (maart-oktober).
  • Draai je Pilea Peperomioides regelmatig om zodat hij mooi egaal groeit. Draai telkens met kleine beetjes.
  • In de zomer kan hij gerust buiten staan, zolang hij niet in de felle zon staat.

Stekken

Een van de beste dingen aan je Pilea Peperomioides is dat hij zelf nieuwe plantjes maakt. Er verschijnen dan kleine blaadjes aan de stam of in de potgrond. Snijdt ze met een scherp mes af als ze zo’n 5 cm groot zijn. Stekjes die aan de stam groeiden hebben nog geen wortels. Zet ze in water of stekgrond om wortels te ontwikkelen. Nieuwe plantjes die in de potgrond groeiden kan je meteen in een eigen potje zetten. Geef je nieuwe plantjes weg aan vrienden of deel je pannenkoekenplantjes op een tweedehandswebsite.

Maak iemand blij met je plantsucces en deel je nieuwe stekjes via een tweedehandswebsite

Wat is er mis met mijn Pilea Peperomioides?

  • bladeren gaan slap hangen Dit is vaak een teken dat de plant te droog staat.

Pannenkoekenplant of pilea peperomioides

photo credits: Sugru.com, Anne van Ours