Over kamerplanten

kamerplantenHaal de natuur naar binnen

Bij mij begon het met een boek dat ik cadeau kreeg. Over kamerplanten. Over hoe je ze verzorgt, waar je ze zet, welke soorten kamerplanten er zijn. Want toegegeven, die ene plant in huis verving een aantal voorgangers die het niet zo lang hadden uitgehouden. Je wilt het goed aanpakken, maar eigenlijk weet je weinig van kamerplanten. Klinkt bekend? Dat komt omdat we de afgelopen jaren onze voeling met kamerplanten zijn kwijtgeraakt. Ze zijn langzaamaan verdwenen uit onze huizen. Maar net zoals we weer massaal gaan moestuinieren, doen kamerplanten opnieuw hun intrede. En ze worden opnieuw helemaal hip.

Wil jij aan de slag met kamerplanten, maar heb je geen idee waar je begint? GRUUN zorgt voor een heldere uitleg over de verzorging van verschillende soorten kamerplanten. We brengen je tips en inspiratie die je helpen om deel te zijn van de groene revolutie. Want we geloven dat kamerplanten je huis veranderen. En in een tijd waarin je non-stop bereikbaar en bezig moet zijn, is er niets beter dan een fijne en natuurlijke plek om tot rust te komen.

Maak een fijne en natuurlijke plek voor jezelf waar je tot rust kunt komen en je kamerplanten ziet groeien en bloeien

5 voordelen van kamerplanten

Vaak loop ik een kamer binnen en zie ik meteen wat er mist: planten. Groen in huis zorgt voor een warme, levendige sfeer waardoor je je meteen thuisvoelt. Of je nu kiest voor een grote eyecatcher in de hoek of voor een trendy verzameling vetplanten: planten weerspiegelen je persoonlijkheid. Ze maken je blijer en brengen de natuur in huis.

Nog een argument om je te omringen door kamerplanten: ze zijn gezond voor je. Naast het zorgen voor extra zuurstof zorgen verschillende soorten kamerplanten ervoor dat schadelijke stoffen uit de lucht worden gefilterd. Je voelt je gelukkiger en energieker. Studies tonen aan er ook een positief effect is voor je gezondheid met minder stress, hoofdpijn en moeheid. Lees het volledige artikel over de voordelen van kamerplanten.

Soorten kamerplanten

Nog niet helemaal thuis in de wereld van kamerplanten? Met duizenden soorten kamerplanten heb je meer dan genoeg keuze om eentje te vinden die bij jou past.

Groene kamerplanten geven karakter aan de ruimte waar je ze zet. Of je nu kiest voor een mooie sansevieria, een tropische palm of een compacte mozaïekplant; je krijgt een groen stukje natuur dat bovendien vaak snel groeit.

Bloeiende kamerplanten zorgen voor wat kleur in huis. Het zijn planten waar je lang van geniet, zoals een mooi gekleurde orchidee. Deze bloeiers vragen iets meer aandacht – zo moet je telkens de uitgebloeide bloemen weghalen – maar je wordt beloond met prachtig gekleurde bloemen.

Cactussen geven je interieur een stoere look. Ze zijn robuust en vragen weinig verzorging. De meeste soorten zijn trage groeiers, dus oefen je geduld of koop meteen een groot exemplaar.

Vetplanten zijn ideaal als je vaak van huis bent, gewoon vergeetachtig, of niet al te veel ruimte hebt. Niet erg als je ze af en toe vergeet water te geven, want ze slaan het water op in hun dikke bladeren. Ze blijven mooi compact en bestaan in veel vormen en soorten.

Over plantenfamilies, soorten en variëteiten

Goed om te weten: planten zijn opgedeeld in families. Dat zijn grote groepen planten met dezelfde eigenschappen. Zonder te technisch te worden: denk aan vetplanten die water opslaan in hun vlezige bladeren. Zij vormen de Crassulaceae of vetplantenfamilie. Een familie wordt nog eens opgedeeld in soorten (bijvoorbeeld de Crassulaceae sedum of de Crassulaceae kalanchoë) en variëteiten. Wij vermelden meestal enkel de soortnaam en variëteit. Dat is ook wat je in de meeste tuincentra als aanduiding zal vinden.

Creëer je eigen binnenparadijs met verschillende soorten kamerplanten

Aan de slag! Breng leven in je huis met kamerplanten. Haal ideeën uit onze Inspiratie, check de wensen van je plant in de Plantenlijst en zorg er goed voor. Ook zonder groene vingers lukt het je om in geen tijd je eigen stukje binnenparadijs te maken.

soorten kamerplanten op balkonphoto credits: Javadoplant, Decois