zonnehoed (c) GRUUN

Augustus in je Eetbare tuin

Augustus in je eetbare tuin? Da’s volop oogsten! Veel van je groenten zijn nu op hun allerlekkerst, maar ook heerlijke bessen, zacht fruit en eetbare bloemen kan je vinden in je tuin. Haal je oogstmandje boven en start met plukken!

Groenten oogsten in augustus

  • Je kan héél veel van je groenten deze maand oogsten: snijbiet, maïs, wortels, paprika, pepers…
  • Veel zon en lekker warm? Je vruchtgroenten doen het supergoed in deze periode. Hou elke dag je aubergines, courgettes, komkommers in het oog. Laat ze niet te groot worden, ze zijn veel lekkerder wanneer ze iets kleiner zijn.
  • Je tomaten houden van deze zonnige maand en zullen je rijkelijk belonen. Zo zorg je voor een goeie tomatenoogst
  • Met wat geluk geniet je van de laatste sugar snaps of boontjes uit je eigen tuin.

Heb je teveel oogst? Geef groenten en fruit weg aan vrienden en familie. Of bewaar ze voor later!

tomaat (c) GRUUN
rode bes (c) GRUUN

Kruiden in augustus

Ook je kruiden houden van zomers weer met veel zon. Tijm, oregano, rozemarijn, hyssop… zomerse kruiden kan je telkens oogsten wanneer je ze nodig hebt, zelfs wanneer ze in bloei staan. Ze houden van droge grond, dus je hoeft ze niet voortdurend water te geven.

Fruit en ander moois uit je tuin

Augustus in je eetbare tuin betekent ook fruit plukken! Door de zon hebben je vruchten goed kunnen rijpen, nu is het tijd om ze te oogsten. Pluk rode bessen, frambozen, braambessen, kersen, vijgen, Japanse wijnbessen… zodra ze rijp zijn. Doorgaans zijn ze ook erg in trek bij vogels, dus laat ze niet te lang hangen.

eetbare bloem (c) GRUUN
courgette (c) GRUUN

Heb je doordragende aardbeien, die de hele zomer fruit geven? Dan kan je deze maand ook nog aardbeien oogsten. Bosaardbeien blijven het ook goed doen, vaak op een schaduwrijkere plek.

Dit is ook de maand waar de bloemen uit je eetbare tuin in volle bloei zullen staan. Geniet van de kleine blauwe bloemetjes van komkommerkruid, de fleurige Oost-Indische kers, massa’s knappe stokrozen en bloeiende goudsbloemen.