zonnehoed (c) GRUUN

Augustus in je tuin: dit kan je nu allemaal doen

Augustus in je tuin? Da’s volop oogsten! Veel van je groenten zijn nu op hun allerlekkerst, maar ook heerlijke bessen, zacht fruit en eetbare bloemen kan je vinden in je tuin. Haal je oogstmandje boven en start met plukken!

Groenten oogsten in augustus

Heel wat groenten kan je deze maand volop oogsten.

Veel zon en lekker warm? Je vruchtgroenten doen het supergoed in deze periode. Laat ze niet te groot worden, ze zijn veel lekkerder wanneer ze iets kleiner zijn.

Zeker je tomaten houden van deze zonnige maand en zullen je rijkelijk belonen. Zo zorg je voor een goeie tomatenoogst

tomaat (c) GRUUN
augustus in je tuin (c) GRUUN

Heb je teveel oogst? Geef groenten en fruit weg aan vrienden en familie. Of bewaar ze voor later!

Kruiden in augustus

Ook je mediterrane kruiden houden van warm zomers weer met veel zon. Tijm, oregano, rozemarijn, hyssop… zomerse kruiden kan je telkens oogsten wanneer je ze nodig hebt, zelfs wanneer ze in bloei staan. Ze houden van droge grond, dus je hoeft ze niet voortdurend water te geven.

Fruit en ander moois uit je tuin

Augustus in je tuin betekent ook fruit plukken! Door de zon hebben je vruchten goed kunnen rijpen, nu is het tijd om ze te oogsten. Pluk rode bessen, frambozen, braambessen, kersen, vijgen, Japanse wijnbessen… zodra ze rijp zijn. Doorgaans zijn ze ook erg in trek bij vogels, dus laat ze niet te lang hangen.

rode bes (c) GRUUN
augustus in je tuin (c) GRUUN
courgette (c) GRUUN

Heb je doordragende aardbeien, die de hele zomer fruit geven? Dan kan je deze maand ook nog aardbeien oogsten. Bosaardbeien blijven het ook goed doen, vaak op een schaduwrijkere plek.

Dit is ook de maand waar de bloemen uit je eetbare tuin in volle bloei zullen staan. Geniet van de kleine blauwe bloemetjes van komkommerkruid, de fleurige Oost-Indische kers, massa’s knappe stokrozen en bloeiende goudsbloemen.

Meer lezen