Aloë vera vind je in heel wat middeltjes en cosmetische producten. Maar je kunt ook zelf aan de slag met deze heilzame plant! Als huis- en tuinmiddeltje werkt de verkoelende aloë gel prima bij brandwonden en schrale huid. Je haalt dus niet enkel een plant, maar ook een kleine apotheek in huis.
Aloë vera plant verzorgen
Oorsprong
Midden-Oosten en droge gebieden van Oost-Afrika
Standplaats
Door z’n afkomst uit woestijnachtige gebieden is je Aloë vera een warmteaanbidder. Zet ‘m zo dicht mogelijk bij het raam, op een plek die (liefst indirect) zonlicht krijgt. Enkel een plekje in de directe zon? Laat je plant dan geleidelijk wennen zodat hij geen bruine verbrandingsvlekken krijgt.
Verhuis je plant in de zomer gerust naar buiten. De hogere lichtintensiteit en ventilatie zijn goed voor z’n groei. Let wel op dat je plant niet nat wordt bij regenweer. Je Aloë is niet bestand tegen koudere temperaturen, dus verplaats je plant weer naar binnen in de herfst.
Water geven
Een van de gevaren voor je Aloë vera plant is dat je te veel water geeft. Laat de potgrond goed opdrogen tussen gietbeurten. Dat komt voor de meeste planten neer op elke 2 à 3 weken gieten. Ook belangrijk: zorg dat het teveel aan water kan weglopen uit de pot. In de winter komt je Aloë plant toe met 1x per maand een beetje water.
Verzorgen van je Aloë vera
- Verpot je plant eens in de 2 jaar, als de pot te klein is geworden.
- Plantenvoeding is voor deze soort niet nodig.
- Lelijk geworden bladeren mag je afsnijden om de plant compact en mooi te houden. Dat is niet schadelijk voor je Aloë exemplaar.
Stekken
Het vermeerderen van een Aloë vera plant is makkelijk: de plant maakt zelf kleine plantjes aan. Je ziet ze onderaan de plant verschijnen.
- Wacht tot de miniplantjes zo’n 5 à 10 cm groot zijn.
- Maak ze voorzichtig los van de wortel van de moederplant.
- Laat enkele dagen drogen.
- Plant in een kleine pot en houd de potgrond lichtjes vochtig.
Wat is er mis met mijn Aloë vera?
De bladeren van je Aloë vera vertellen heel wat over hoe je plant zich voelt. Check regelmatig – net als bij je andere kamerplanten – of je verschillen opmerkt. Zo ben je er vroeg genoeg bij en kan je het probleem snel aanpakken.
- bladeren worden bruin Te veel direct zonlicht. Laat je plant geleidelijk wennen aan direct zonlicht. Bladeren van stekken kunnen ook verkleuren na het verpotten; na een tijdje krijgen ze weer hun groene kleur.
- bladeren gaan liggen en groeien niet rechtop Je Aloë vera krijgt te weinig licht. Verplaats naar een plek dichter bij het raam.
- bladeren krullen en worden dun Geef meer water, je plant staat te droog.
Lees de bladeren van je Aloë vera. Ze vertellen je heel wat over hoe je plant zich voelt.
Medicinale werking van Aloë vera
Al van oudsher staat Aloë vera bekend als een sterke geneeskrachtige plant. Als huis- en tuinmiddeltje is de gel die in de bladeren zit fijn om te gebruiken bij lichte verbranding, bij een schrale huid of bij dof haar. Voor alle andere toepassingen overleg je beter eerst met je arts.