Plantenbasics

Wil je graag aan de slag met kamerplanten? In deze plantenbasics nemen we je stap voor stap mee in de wereld van binnengroen. Pak uit met je een urban jungle bij je thuis en geniet van al het moois dat je haalt uit je eigen kamerplantenverzameling!

plantentools

5 plantentools voor beginners

Pas gestart met het houden van kamerplanten? Gefeliciteerd! Met een beetje liefde en de juiste aanpak houd je je groene gezelschap helemaal gelukkig. Deze 5 makkelijk te vinden tools zijn alvast onmisbaar in je plantenkit!

  • de onmisbare gieter
  • de plantenspuit
  • de plantensteun
  • het verplantschepje
  • de snoeischaar

Een hart voor de natuur laat je zien door bewust om te gaan met materialen. Loop dus niet meteen naar de winkel, maar gebruik zo veel mogelijk wat je al hebt. Met wat geluk vind je in de tweedehandswinkel ook prima plantenspullen. Wedden dat dit je prachtigste plantenverzorgers worden?

Meer lezen over plantentools

plantenbasics

Kies een kamerplant die bij je past

Tuurlijk, je kunt in het tuincentrum gewoon gaan voor die plant die je het meest in het oog springt. Je vindt veel informatie op het plantenlabel. Hoewel je goed zult zorgen voor een plant waar je instant van houdt, is het geen garantie dat het ook écht lukt. Met een beetje voorbereiding weet je welke plant bij je past – en zal je lang kunnen genieten van je groene aanwinst.

Lees meer over kamerplanten kiezen

De juiste plek voor je plant

Je kunt de meest prachtige plant mee naar huis nemen… en daar blijkt dat hij het helemaal niet goed gaat doen. Veel hangt af met wat de omstandigheden in je huis zijn. Heb je een raam op het noorden? Staan je planten de hele dag in directe zon? Is er verwarming in de winter? Het is de moeite waard om even de wensen van je plant te checken, zeker wat de standplaats betreft.

Sommigen planten houden van een plekje in de zon, zoals Woestijncactussen en Agaves. Je maakt hen blij met een plekje aan een zonnig raam. Andere kamerplanten zoals Calatheas verkiezen wat meer schaduw maar houden wel van veel licht. Zet hen iets verder weg van het raam. Er zijn ook kamerplanten die het goed doen in de schaduw. Ideaal wanneer je een plekje in huis hebt waar minder licht komt.

Plantenbasics: water geven

Hoe vaak geef je jouw plant water? En hoe doe je dat? Van water geven op de aarde tot een dompelbad: wij zetten de verschillende manieren op een rijtje om je plant water te geven. Zo ben je zeker dat jij en die geweldige kamerplant samen een mooie toekomst hebben.

Zo moet je water geven

plantentools

Je kamerplant verpotten

Verpotten is belangrijk wanneer je merkt dat de huidige pot te klein is geworden voor je kamerplant. De meest eenvoudige manier om dat te weten is door te kijken of je wortels onderaan de pot ziet. Groeien deze uit de pot, dan is het hoog tijd om je plant een andere pot te geven.

De kunst van planten verpotten

Copyright (c) GRUUN 2017 – 2022. Alle rechten voorbehouden.