Als smaakmaker van al je Italiaanse gerechten, is basilicum de koning onder de kruiden. Niet voor niets krijgt hij vaak de bijnaam ‘koningskruid’. Eens iets anders dan de geurige groene basilicum die je uit de winkel kent? Kies dan voor de paarse of rode varianten.
Basilicum kan je zelf zaaien of als plantje kopen. Zet je plantje in een pot op je vensterbank of geef ‘m een plekje op de meest zonnige plek in je tuin.
Kort & krachtig
- eenjarig
- zonnige en warme plek binnen of buiten
- binnen zaaien vanaf april, buiten zaaien in mei-juni
- planten in mei-juni
- oogsten van juli tot oktober
Zaaien van basilicum
Vanaf april kan je zelf beginnen zaaien, weliswaar in de warmte binnenshuis. De ideale kiemtemperatuur is een constante warmte rond de 20 graden. Vaak kiemen de zaadjes al binnen een week. Als ze twee echte blaadjes hebben (naast de twee kiemblaadjes) mogen ze naar een grotere pot. Na 2 tot 3 weken heb je kleine basilicumplantjes. Ze zijn klaar om naar een nieuwe plek te gaan.
De exemplaren die je in de supermarkt koopt, kan je meestal niet met succes uitplanten in je tuin. Ze zijn zo geteeld dat ze enkel in optimale omstandigheden een korte tijd kunnen overleven. Investeer in een paar zakjes basilicumzaad, zo heb je maandenlang frisse blaadjes om zelf te oogsten.
Soorten
Intussen zijn er heel wat soorten basilicum op de markt. Ze verschillen in kleur, vorm, smaak en sterkte. Kaneelbasilicum, citroenbasilium, Thaise basilicum…geef ze allemaal hun eigen plekje in de tuin of zet ze allemaal lekker samen!
Soorten
- Genovese: bekend als ingrediënt van pesto
- Basilicum Bolloso: fris groen, lijkt op sla
- Basilicum Pluto: dwergblaadjes
- Rode basilicum: paarsgekleurde blaadjes
- Thai Siam Queen: Thaise basilicum, ideaal voor oosterse gerechten
- Dark Opal: dieppaarse, soms gevlekte blaadjes
Basilicum op je vensterbank of in de tuin
Vanaf midden mei mogen de plantjes naar buiten. Op een plaats met veel zon, ergens beschut van de wind. Als je regelmatig de plant ‘topt’, dus de hele topjes eraf haalt, dan stimuleer je hem om nieuwe blaadjes en stengels aan te maken.
Je kan basilicum ook in een serre of gewoon op je vensterbank houden. De plant blijft doorgaans in een pot of bak staan, maar volle grond kan ook. Basilicum houdt niet van droogte, dus hou de grond goed vochtig.
Komen er bloemetjes aan je basilicumplant? Knip ze dan meteen af. Zo gaat alle energie van de plant naar het ontwikkelen van die heerlijke smaak in de blaadjes.
Basilicum in de keuken
Pluk de basilicumblaadjes zo kort mogelijk voor je ze wil eten. Ze zijn heerlijk in een frisse salade, in pesto of in je pastasaus. De blaadjes verliezen snel hun smaak wanneer je ze bakt of kookt. Voeg ze daarop pas op het laatste moment aan je warme bereidingen toe.