blauwvaren

Phlebodium aureum of blauwvaren, onze favoriet

Wat een mooie varen is dit toch. De blauwgroene bladeren van deze plant krullen rechtstreeks uit de potgrond omhoog. In de tropen groeit de blauwvaren als epifyt op boomstammen. Niet verwonderlijk dat hij houdt van een vochtige en warme omgeving.

Verzorging van je blauwvaren

Oorsprong

tropische gebieden van Zuid-Amerika

Standplaats

Je blauwvaren een prima plant voor je badkamer. Heb je geen raam in de badkamer, dan zet je ‘m dicht bij een raam op het noorden of oosten. Directe zon vermijd je beter; dat zorgt voor lelijke vlekken op de bladeren.

Water geven

Deze varen is meer dan tevreden als de potgrond steeds lichtjes vochtig blijft. Kleine beetjes water werken goed. Probeer de plant zelf niet nat te maken bij het gieten. Ik vind de makkelijkste manier om via een schaaltje of plantenschotel water te geven. Zorg dat je pot onderaan gaatjes heeft, vul een schotel (of schaaltje of een diep bord) met lauw water. Zet de pot daarin en laat je plant zo’n 20 minuten staan. Hij neemt dan het water van onderen op via de wortels. Laat goed uitlekken en klaar!

Besproeien

De tropische roots van de blauwvaren verraden het al: deze plant houdt van een vochtige omgeving. Haal dus minstens 1 keer per week je plantenspuit boven! Ook planten in groepjes samen zetten helpt om de luchtvochtigheid te verhogen.

blauwvaren tegen rode muur

Verzorgen van je blauwvaren

  • Zet je blauwvaren gerust buiten in de zomer. Zorg voor een beschutte plek uit de felle zon.
  • Het wortelstelsel is oppervlakkig, dus kies voor een ondiepe pot. Vaker dan om de 2 à 3 jaar hoef je deze blauwvaren niet te verpotten.
  • Geef plantenvoeding enkel in het groeiseizoen. Neem maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid.

Stekken

Volwassen planten kan je stekken door de wortelstok (of rhizoom) te delen. Haal zo veel mogelijk van de potgrond weg en snijd een stuk van de wortelstok dat al eigen bladeren heeft. Zet in een aparte pot en houd vochtig.

Wat is er mis met mijn blauwvaren?

  • bruine vlekken op de bladeren Wees voorzichtig met fel zonlicht, je plant krijgt beter een plekje in de schaduw om brandplekken te voorkomen.
blauwvaren

Meer van Gruun