canna (c) GRUUN

Tropisch getint: Canna of Indisch bloemriet

Een subtropische plant met tropische allures, da’s Indisch bloemriet of Canna indica. Op de warmste dagen van de de zomer fleurt hij je tuin op met rode, roze, gele of oranje bloemen. Zet ‘m naast een bananenplant of palm, en je waant je meteen in exotische oorden.

Canna soorten

Canna telt zo’n 20 soorten, waarvan Indisch bloemriet of Canna indica het meest bekend bij ons. Je kan kiezen uit verschillende soorten: met spectaculair gestreept blad, subtiele orchidee-achtige bloemen of fel gekleurde accentbloemen.

Ik zocht een hele tijd naar een roze Canna en vond een wortelstok die een subtielroze bloem beloofde. Om vervolgens tijdens de bloei te ontdekken dat de plant een knaloranje bloem… het was niet helemaal wat ik voor ogen had, maar wel een absolute blikvanger.

canna (c) GRUUN

Canna planten in je tuin

Je kan Canna’s vinden als wortelstokken of als jonge planten. Koop je ze als wortelstokken, dan plant je ze best in pot en hou je ze ergens beschut tegen de vorst tot half mei. Nadien kan je naar buiten verhuizen. Ze zullen in de lente lekker groeien en in de zomermaanden beginnen bloeien.

In de zomer bieden veel tuincentra Canna’s aan als jonge planten. Vanaf half mei kan je ze buiten zetten: ze doen het zowel goed in potten als in volle grond. Geef ze een plekje in de zon of halfschaduw, daar doen ze het doorgaans prima.

canna (c) GRUUN

Indisch bloemriet in de winter

Tijdens de wintermaanden heeft je Canna rust en bescherming tegen vorst nodig. Zet de knollen dus op een beschutte plek, zoals een kas of serre. Ik zet mijn planten in november in de kas, en daar blijven ze mooi groen, zelfs als de temperaturen stevig dalen.

Staan je Canna’s in volle grond? Denk eraan dat je de wortelstokken in de winter moet beschermen. Je zal ze dus weer moeten opgraven in de herfst… Pak ze in krantenpapier in en leg ze op een droge en donkere plek.

canna (c) GRUUN

Canna’s vermeerderen

Tijdens het groeiseizoen zullen je planten meer wortelstokken aanmaken. Elk jaar kan je jouw Canna’s dus vermeerderen door een paar wortelstokken af te snijden, zo heb je meteen een nieuwe plant.

Meer lezen