chamadorea elegans bladeren

Chamadorea elegans (Mexicaanse dwergpalm)

Een kleine maar weelderige palm die je vaak vindt onder de namen Mexicaanse dwergpalm of gewoon bergpalm. Deze Chamadorea elegans is een bescheiden groeier, want binnen wordt hij niet groter dan een meter. Toch is dit een razend populaire palm die er superleuk uitziet in huis.

Verzorging van je Chamadorea elegans

Oorsprong

Mexico en Guatemala

Standplaats

In de natuur groeit deze Mexicaanse dwergpalm bijna als grondbedekking tussen de bomen. Het is dus geen fan van felle zon, maar hij staat graag op een lichte plek zonder direct zonlicht.

Tijdens de warme maanden mag je Chamadorea elegans gerust naar buiten. Kies een plaats op je terras of balkon waar geen directe zon komt. Gaan de temperaturen richting 15 graden, dan is het tijd om je palm naar binnen te halen.

Water geven

Water is een sleutelwoord in de verzorging van deze plant. Probeer de grond steeds lichtjes vochtig te houden. Vochtig wil niet zeggen doornat, dus zorg dat overtollig water onderaan de pot weg kan. Giet wat vaker, en telkens met kleine beetjes. Soms verschijnen er lichtgele bloempjes aan de plant, die een mooi contrast vormen met het glanzende groen van de bladeren.

Verzorging van Chamadorea elegans

  • Geef in het groeiseizoen elke maand wat biologische plantenvoeding.
  • Stof en vuil van de bladeren verwijderen doe je door deze palm af en toe onder de douche te zetten. Dek de potgrond af als het nog geen tijd is om te gieten.
  • Verpot de plant bij voorkeur in maart of april zodat schade aan de wortels makkelijk herstelt. De pot mag niet veel groter zijn dan de wortelkluit.
mexicaanse dwergpalm

Besproeien

Besproei om de paar dagen, liefst met regenwater, om de luchtvochtigheid hoog te houden.

Snoeien

De langzame groei van je Mexicaanse dwergpalm zorgt ervoor dat je eigenlijk niet hoeft te snoeien. Bladeren die lelijk of bruin geworden zijn, knip je zo dicht mogelijk tegen de stam af. Bruine punten kan je ook weghalen. Doe dat voorzichtig en zonder in het gezonde groene weefsel te knippen.

Stekken

Chamadorea elegans wordt meestal opgekweekt uit zaad door telers met heel wat ervaring. Het is geen makkelijke plant in dat opzicht, dus koop liever een plant. Mexicaanse dwergpalm is in heel wat formaten beschikbaar.

Wat is mis met mijn Chamadorea elegans?

  • bruine punten Dit komt vaak voor bij de bergpalm. Zet je plant uit de zon en verhoog de luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien met regenwater.
  • bladeren verschrompelen Je plant staat op een te warme plek.