daslook (c) GRUUN

Daslook, eerste teken van de lente

Van deze wilde lookplant kan je alles eten. Daslook wil een plekje in de schaduw en is dus ideaal voor wat donkere stadstuintjes. In Belgiƫ en Nederland is hij trouwens beschermd. Je mag je hem in het wild dus niet plukken. Reden te meer om hem in je eigen eetbare tuin een plek te geven!

Kort & krachtig

  • meerjarig
  • schaduwrijke en vochtige plaats
  • bloeit van vroege lente tot juni
  • verdwijnt vanaf juni tot volgende lente

Daslook in de tuin

Dit familielid van bieslook is inheems en komt dus van nature voor in Europa. Als je in de late lente op stap bent in de natuur, kom je ‘m mogelijk tegen in de schaduw van bossen en hellingen. Je herkent de plant aan z’n pittige lookgeur die vrijkomt wanneer je een blad afbreekt. Intense geur maar een zachte smaak, die zich ook in je eigen tuin makkelijk laat gebruiken en oogsten.

Om zelf daslook te zaaien heb je bijna eindeloos geduld nodig, want het duurt maanden. De makkelijkste manier om deze plant in je tuin te introduceren, is een jonge plant kopen. In de lente bieden tuincentra en kwekerijen ze aan, al moet je er vaak even naar zoeken.

Het is een uitzondering in de tuin: een kruid dat verlangt naar een schaduwrijke en vochtige plek. Zijn natuurlijke habitat zijn loofbossen met veel schaduw en humusrijke grond. Heb je zo’n plekje in je kleine eetbare tuin? Dan zal deze daslook er zich thuis voelen.

daslook (c) GRUUN

In de keuken: daslook

April en mei zijn de beste maanden om ook in je keuken te genieten van deze niet alledaagse schaduwplant. Beperkt in de tijd, dus laat de kans niet schieten om van deze plant de blaadjes en bloemen te gebruiken als smaakmaker voor je gerechten.

De blaadjes verspreiden als je ze kneust een typische uien- of lookgeur. Je kan ze stoven als spinazie, verwerken in soep of salade of om pesto van te maken. Fijn gesneden blad past ook prima in eiergerechten.

Eetbare witte bloemen

Daslook staat al eeuwen bekend als kruid met een anti-bacteriƫle werking en zou nog gezonder zijn dan knoflook. De witte bloemen geven hun frisse smaak aan koude gerechten en zijn decoratief in je slaatje. Je plukt ze best zo jong mogelijk. Lang bewaren kan niet, eet dus zo snel mogelijk.

Daslook is een echt lentekruid. In het vroege voorjaar komt hij boven met z’n zuiver witte bloemen. Aan het einde van de lente verdwijnt hij weer. Vanaf juni verdwijnt hij stilletjes aan, weer onder de grond. Tot het volgende jaar.

daslook (c) GRUUN