artisjok (c) GRUUN

Groene vingers? Waarom jij ook een eetbare tuin wil

Wil jij ook eetbare planten in je tuin? Groentenplantjes, fruitboompjes en plukgroenten duiken overal op. In voor- en achtertuintjes, op een vensterbank, op je terras of balkon. Je hoeft helemaal geen grote tuin of moestuin te hebben om zelf je eigen heerlijke eetbare planten te kweken! Of je nu enkele geurende kruiden, een enkele tomatenplant of een heel leger aan koolsoorten wil groeien: iedereen heeft plaats voor een kleine eetbare tuin.

Waarom eetbare planten in je tuin?

Je bent misschien al helemaal overtuigd om eetbare planten te groeien bij je thuis. Misschien heb je zelfs al eetbaar groens, maar wil je verder gaan. Vier goede redenen om vandaag nog te beginnen met het kweken van je eigen groenten, fruit en kruiden:

1. Je eet lokaal & gezond

Alle groenten en fruit die je zelf kweekt, zijn lokaal geteeld en seizoensgebonden. Jij hebt ze zelf geteeld van zaad tot oogst. Korter dan dit wordt de keten niet! Omdat je ecologisch werkt, weet je precies hoe gezond die huisgekweekte groentjes zijn.

2. Je omringt je met groen

Je vult je buitenruimte – hoe klein ook – met groen dat je gelukkig maakt. Met planten waar je dag na dag voor mag zorgen. Die het beter doen als je ze water, licht en aandacht geeft. Groene planten die bloeien en vruchten dragen. En die jou ook iets teruggeven.

3. Je leert van de natuur

Terwijl je met handen in de aarde wroet, leer je van alles bij. Over de aarde waarmee je werkt, over het telen van groenten en fruit. Door weer en wind verzorg jij je planten elke dag een beetje beter. Je krijgt meer voeling met de natuur en de wereld rondom je.

4. Je bespaart in de supermarkt

Wat je zelf kweekt, hoef je niet te kopen. In je eigen eetbare tuin zet je groenten en fruit die je supergraag zelf eet. Voor een prikje koop je zaadjes of plantgoed. Dure boontjes of fragiele frambozen pluk je voortaan gewoon in je eigen tuin, makkelijk toch?

Wat als je geen (grote) tuin hebt?

Je wil graag tuinieren, maar je hebt toch te weinig plaats? Herkenbaar, niet? Geen nood…je hoeft niet veel ruimte te hebben om toch groene vingers te kweken. Meer dan ooit gaan we tuinieren op maat van de ruimte die we hebben. Heb je heel weinig plaats? Zelfs op een dakterras of op je vensterbank kan je op kleine schaal eetbaar tuinieren. Je gebruikt dan bijvoorbeeld potten of bakken om je groenten op te kweken. Je past je gewoon aan de omstandigheden aan die jij hebt. Een klein terrasje op het noorden vraagt een andere aanpak dan een zuidelijk ommuurde stadstuin.

Alles draait om slimme keuzes: de ruimte die je hebt, optimaal gebruiken dus. Je kiest groenten of fruit die er lang mooi blijven uitzien. Die geen grote gaten laten wanneer je ze geoogst hebt (want het moet er ook goed blijven uitzien!). Sla waar je meerdere keren van kan plukken bijvoorbeeld, in plaats van een grote krop die je oogst en die een lege plek achterlaat. Naast groenten en fruit zet je ook groenblijvende kruiden en eetbare bloemen die je tuintje van kleur voorzien.

Wat als je geen groene vingers hebt?

Geen paniek, je leert gaandeweg hoe je goed tuiniert in je eetbare tuin. We gaan voor stressvrij tuinieren, met niet al te veel regels en vooral veel plezier. Je hoeft niet boven de studieboeken te gaan zitten, tuinieren pik je al doende op. Weet dat je hier en daar altijd een plant zal verliezen, maar dat je ook heel veel zal zien groeien en bloeien.

eetbare planten (c) GRUUN

Groeien wat jij lekker vindt

Door je eigen groenten, fruit en kruiden te kweken, bepaal je ook zelf wat er op jouw bord komt. Soms zelfs soorten die je zelden of nooit in de winkel tegenkomt. Je kan bovendien alles op jouw smaak afstemmen:

  • hou je van de mediterrane keuken, dan kies je tomaten en zuiderse kruiden zoals tijm en oregano
  • heb je een voorkeur voor oosterse smaken, dan kan je bijvoorbeeld paksoi en mizuna kweken
  • hou je van bessen en rood fruit, dan kweek je aardbeien, frambozen en aalbessen
  • wil je eetbare bloemen in je tuin, dan zaai je heel bewust eetbare bloemsoorten

De gouden regel is om enkel te kweken wat je zelf graag eet. Zo eet je het hele jaar door gezond, lokaal en seizoensgebonden.

Meer dan eten alleen in je eetbare tuin

Je eetbare planten zijn ook zoveel meer dan een vrucht die je opeet. Als je groenten, fruit en kruiden als zaadjes plant, volg je hun hele groeiproces. De zaadjes groeien uit tot planten, de planten krijgen vruchten, misschien oogst je van de planten ook nog zaden voor het volgende jaar.

Je krijgt, misschien voor het eerst, meer voeling met het voedsel dat op jouw bord ligt, omdat je het zelf hebt gezaaid, geplant, verzorgd, geoogst. De uren die je zal doorbrengen in de tuin, in de regen of brandende zon. Je krijgt meer voeling met de natuur en je omgeving rondom je. Zeker voor wie in de stad woont, is een eetbare tuin waar je met je handen in kan werken, een echte groene oase om te koesteren.