Epiphyllum anguliger

Must have hangplant: zaagcactus of Epiphyllum anguliger

Deze spontane hangplant is een echte aanwinst voor je groene collectie. Epiphyllum anguliger of zaagcactus is een tropische cactus die houdt van een plekje in de halfschaduw. Groeit bijzonder mooi uit en is zonder twijfel een van de hipste planten van het moment!

Verzorging van je Epiphyllum anguliger

Oorsprong

tropisch Centraal- en Zuid-Amerika

Standplaats

Als hangplant is deze Epiphyllum anguliger op z’n mooist. Kies een plaats waar je plant genoeg licht krijgt. Een beetje ochtendzon is geen probleem, maar bescherm deze cactus voor felle middagzon.

Water geven

Niet de makkelijkste plant als het op water geven aankomt. Je Epiphyllum mag nooit helemaal uitdrogen, maar te veel water is een nog groter probleem. In de natuur groeit Epiphyllum anguliger als epifyt – op de stammen van tropische bomen – en haalt hij voldoende vocht uit de lucht. In potgrond zul je ervoor moeten zorgen dat hij nooit té veel water krijgt. Start met 1 keer per week water geven en doe dat enkel als de grond droog aanvoelt. Laat leidingwater een nachtje in de gieter staan voor je giet.

Besproeien

Regelmatig besproeien met de plantenspuit is een aanrader, want deze cactus houdt van een hoge luchtvochtigheid.

epiphyllum anguliger

Verzorging van je Epiphyllum anguliger

  • Zorg dat overtollig water weg kan via gaten onderin de pot.
  • Geef elke maand een beetje biologische plantenvoeding. Doe dat zeker van de lente tot herfst.
  • Wil je dat je zaagcactus gaat bloeien? Zorg dan in de winter voor koudere temperaturen (niet minder dan 10 graden). Geef in die periode wél minder water.

Stekken

Dit doe je best in de voorjaar of aan het begin van de zomer. Snijd met een scherp mes een stek van zo’n 8 centimeter van je zaagcactus. Leg die enkele dagen apart. Je ziet dan dat er een hard laagje over de wonde is gevormd. Zet de stek een cm diep in licht vochtige potgrond. Daarna moet je geduld hebben: het duurt tot 6 weken voor je stek wortels krijgt.

Wat is er mis met mijn Epiphyllum anguliger?

  • de plant verschrompelt Je cactus staat te droog. Giet wat vaker en houd in het oog dat de potgrond nooit volledig uitdroogt.
zaagcactus