goudsbloem (c) GRUUN

Mooi in elke moestuin: Goudsbloem

Veel vlinders en bijen naar je eetbare tuin? Goudsbloem lokt ze met z’n levendige oranje of gele bloemknopjes naar je toe. Zo profiteren ook andere eetbare gewassen van de bestuiving. Heb je weinig plaats, dan doen ze het ook goed in een pot. Je zal lang kunnen genieten van deze leuke bloemen, want ze bloeien doorgaans van juni tot begin november.

Kort & krachtig

  • eenjarig
  • zaaien van maart tot mei
  • planten
  • bloeit van juni tot november
goudsbloem (c) GRUUN

Goudsbloem in je eetbare tuin

Zaai je zelf deze bloem, dan kan je kiezen uit verschillende soorten, met enkele of gevulde bloemhoofdjes. Kies een onkruidvrije plek en bedek de zaadjes met een dun laagje aarde. Je kan ze ook binnen voorzaaien en als ze wat groter zijn, uitplanten in je tuin. Zaai je tussen maart en mei, dan heb je deze zomer nog bloemen. Zaai je ze pas in de zomer, dan verschijnen je bloemen pas het volgende jaar.

In je tuin bloeit goudsbloem de hele zomer, zelfs tot november. Het is soms een van de laatste bloemen die nog bloeit. Haal uitgebloeide bloemen altijd weg, zo stimuleer je de aangroei van nieuwe bloemknoppen. Nog een meevaller? Goudsbloem zaait zichzelf verder uit.

eetbare bloem (c) GRUUN

Koken met bloemen

In sommige landen werd goudsbloem vroeger gebruikt als alternatief voor het veel duurdere saffraan. De smaak is anders, maar de kleur is gelijkend. Voeg bloemblaadjes uit je eigen tuin toe aan salades, koekjes, taart of pudding. Deze bijzondere bloem heeft ook veel medicinale en cosmetische toepassingen, zoals het gebruik van goudsbloemolie.

Je kan natuurlijk de bloemen ook gewoon in een mooi vaasje zetten en binnen genieten van hun schoonheid!