Bij een kamerplant kopen houd je best rekening met een aantal dingen. Ziet de plant er in orde uit? Waar zet ik de plant het beste neer? Wat betekenen de symbolen op het etiket? Volg deze tips en je wandelt naar buiten met het mooiste exemplaar van het tuincentrum.
Kamerplanten kopen begint met de voorbereiding
Idealiter heb je al nagedacht over welk soort plant je wilt kopen, waar je deze zal neerzetten, hoe je ‘m gaat verzorgen en hoeveel geld je wilt uitgeven. Bekijk de blog over een kamerplant kiezen. Om je plant een goede start te geven, maak je de overgang naar een andere omgeving liefst zo makkelijk mogelijk.
Een kamerplant kopen – waar ga je naartoe?
Planten zijn tegenwoordig op heel wat plaatsen verkrijgbaar. Bij het tuincentrum, bij een gespecialiseerde plantenwinkel of kweker, bij de meubelwinkel, online of zelfs bij de supermarkt in de buurt. In een winkel waar enkel planten worden verkocht, kan je ervan uitgaan dat de omgeving goed is aangepast. De planten staan in een ruimte waar licht, temperatuur en vochtigheid worden gecontroleerd. Koop je bijvoorbeeld op de markt of bij de supermarkt, dan heeft de plant wellicht al wat geleden door mindere omstandigheden. Denk aan temperatuursverschillen, koude, weinig daglicht of weinig water.
Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar als je investeert in een groot of duur exemplaar wil je dat die alvast de beste start heeft gekregen. Kijk dus even rond voor je koopt en check of de plant niet te droog heeft gestaan.
Een kamerplant kopen – welk exemplaar neem ik?
Je staat bij de plantensoort die je hebt uitgekozen…alleen heb je plots de keuze tussen heel wat exemplaren. Waar let je op bij het kiezen van je plant?
- Alle bladeren zijn mooi groen. Er zijn geen tekenen van ziekte of schimmel op de bladeren (denk aan: bruine bladranden, geel verkleurde bladeren, bruine vlekken of witte wolluis).
- Er zijn nog gesloten bloemknoppen. Als je plant bloemen heeft, kies je voor een exemplaar waar een aantal bloemen nog moeten opengaan.
- De bladeren zijn gelijkmatig verdeeld over de stengel.
- Je ziet geen ruimte tussen de binnenkant van de pot en de potgrond. Dat kan erop wijzen dat de plant lang droog heeft gestaan en dat de potgrond is uitgedroogd.
Een kamerplant kopen – het etiket lezen
Vaak zie je symbolen op het plantenetiket. Je leest hierop hoe vaak je de plant moet water geven, hoe vaak je voeding mag geven (tijdens de lente en zomer) en of je de bloemen wel/niet moet afsnijden na de bloei. Vaak vind je ook een aanduiding over de beste standplaats van je nieuwe plant. De gebruikte termen zijn weleens anders, maar dit zijn de meest voorkomende aanduidingen:
schaduw een stuk van het raam af, maar licht genoeg om te kunnen lezen
halfschaduw voor een raam op het noorden, of verder weg van een zonnig raam
licht maar geen zon voor een raam zonder zon
beetje direct zonlicht voor een raam op het oosten of westen
direct zonlicht voor een zonnig raam, meestal op het zuiden
Een kamerplant kopen – mee naar huis nemen
Om je plant te beschermen tegen tocht en beschadiging, kan je een krant of groot stuk papier rond de plant wikkelen. Neem je de plant met auto mee naar huis, dan zet je deze best in een kartonnen doos op een van de zitplaatsen. Zorg ervoor dat de doos niet kan omvallen of verschuiven als je remt. Let op voor temperatuursverschillen: laat de plant niet te lang in een warme auto achter.
Eens aangekomen, zal je kamerplant even moeten aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. Je doet er goed aan om ‘m de eerste dagen uit het directe zonlicht te zetten. Het gebeurt weleens dat je nieuwe vriend er een beetje slap gaat bijhangen. Hij moet dan even wennen, maar zal na een tijdje wel weer bijtrekken.