koffieplant

Zo zorg je voor je koffieplant

Je hoeft geen fan van koffie te zijn om te houden van deze leuke plant. Binnenshuis staat hij goed op een lichte plek (waarom niet naast de koffiemachine?) en het is best een makkelijke plant. Wil je zelf koffiebonen telen? Dan heb je wel wat geduld nodig, want het duurt tot 5 jaar voor de eerste bonen verschijnen.

Oorsprong

Ethiopië

Standplaats

Coffea Arabica of koffieplant is een makkelijke plant die weinig onderhoud vraagt. Kies een standplaats met veel licht, maar vermijd direct zonlicht. Dat kan de bladeren verbranden. Ook op iets donkerdere plekken in huis doet de koffieplant het nog goed.

Water geven

Houd de potgrond steeds lichtjes vochtig. Giet 1 keer per week en check regelmatig of de plant niet te droog staat. Zorg dat overtollig water weg kan, want de wortels mogen niet in doornatte grond staan. Jonge planten hebben vaak meer water nodig dan oudere exemplaren.

Besproeien

Je koffieplant houdt van een vochtige omgeving. Besproei regelmatig – bij voorkeur dagelijks – rond de plant om de luchtvochtigheid hoog te houden.

Verzorgen van je koffieplant

  • Geef tijdens het groeiseizoen elke 2 weken vloeibare biologische plantenvoeding.
  • Deze plant wordt tot 1,5 m hoog binnenshuis. Snoei in het voorjaar te hoog geworden scheuten weg om je koffieplant compact en in vorm te houden.
  • Krijgt je koffieplant groene bessen? Wacht tot de bessen volledig rood en dus rijp zijn voor je ze plukt.

Stekken of vermeerderen

Om je koffieplant te vermeerderen, gebruik je stekken van de stengel. Na enkele weken zul je zien dat de stekken zelf wortels krijgen en kun je ze gaan oppotten.

  1. knip een 20 cm lange stengel af
  2. verwijder alle blaadjes behalve het bovenste paar
  3. plant de stek in een kleine pot met zaai- en stekgrond
  4. zet op een lichte, warme plek en houd de grond vochtig

Wat is er mis met mijn koffieplant?

  • onderste bladeren worden geel en vallen af Te veel water. Laat de bovenste laag wat uitdrogen voor je opnieuw giet.
  • bruine bladuiteindes Verhoog de luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien.
koffieplant

Meer kamerplanten