krentenboom (c) GRUUN

Deze boom past in elke tuin: Krentenboom

Elke tuin heeft minstens één boom nodig. En de elegante krentenboom of Amelanchier lamarckii is mijn absolute favoriet. Waarom? Deze boom blijft mooi in drie seizoenen, tooit zich met prachtig witte bloesems én produceert eetbare vruchten. Hij kan trouwens prima in een pot.

Amelanchier lamarckii in je tuin

Een jaar is een schouwspel wanneer je zo’n krentenboompje in je tuin hebt. In het voorjaar, meestal april en mei, bloeit je krentenboompje met witte trossen. Na de bloei verschijnen de eetbare bessen, die op krenten lijken. Vroeger werden ze ook gebruikt als alternatief voor krenten, vandaar het boompje z’n naam.

De vruchten zijn rood, later dieppaars tot zwart. Ze zien er niet alleen mooi uit voor jou, ook de vogels hebben ze meestal snel gezien. Ze zijn er dan ook dol op. Ik heb sinds vorig jaar een mooie krentenboom in de tuin, maar laat de bessen met plezier aan de vogels over. Ze zijn er toch altijd sneller bij!

krentenboom (c) GRUUN

In de late lente verschijnen de eerste groene bladeren. Pas in het najaar kleurt je boom zachtbrons tot oranje. Zoals bijna alle bomen laat hij in de winter al z’n blaadjes te laten vallen. Een boom die in drie seizoenen mooi kleurt: het is de ideale keuze voor een kleine eetbare tuin.

Hoe plant je een krentenboom?

Een volgroeid exemplaar van de Amelanchier lamarckii kan 4 tot 6 meter hoog worden. Geen paniek: als je niet zo’n grote tuin hebt, kan je dit boompje prima in een grote pot zetten. Als je krentenboom in een pot staat, zal hij ook minder snel groeien en kleiner blijven dan wanneer je ‘m gewoon in volle grond zet. Geef ‘m een plekje in de zon of halfschaduw. Is het een erg droge zomer, geef dan regelmatig een goeie gietbeurt. Zo blijft je boom gelukkig (en de vogels ook!).

krentenboom (c) GRUUN

Meer lezen