kruidje-roer-me-niet (c) GRUUN

Kruidje-roer-me-niet: magisch plantje met bewegende blaadjes

Kruidje roer me niet oftewel Mimosa pudica is wat je een magisch klein plantje noemt. De frêle blaadjes van deze plant krullen naar binnen bij de minste aanraking. Z’n naam van ‘gevoelige plant’ heeft hij dus zeker niet gestolen. Haal je ‘m in huis, dan zorg je voor deze bijzondere kleine plant door hem een zonnig plekje in huis te geven.

Alles over kruidje-roer-me-niet

Oorsprong

Kruidje-roer-me-niet komt uit de tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika. Hij lijkt qua uiterlijk op een varen en groeit er als vaste, kruipende plant. Bij ons kan je dit plantje houden als kamerplant.

Verzorging van jouw kruidje-roer-me-niet

Het leuke aan de plant is natuurlijk de vouwende beweging die hij maakt wanneer je ‘m aanraakt. Dat is een natuurlijk beschermingsmechanisme van je kruidje-roer-me-niet. Het blad reageert op veel prikkels: niet enkel op jouw aanraking, maar ook op beweging en veranderingen in temperatuur. Als je hem ongestoord laat doen, zullen de bladeren na een paar minuten weer openen.

Ook ’s nachts zullen z’n bladeren opkrullen. Blijven de blaadjes van je plant overdag ook gesloten? Dat betekent dat je kruidje te weinig daglicht krijgt. Verplaats ‘m naar een lichtere plek in huis. De ideale plek is voor een zonnig raam met zo veel mogelijk direct daglicht. Zonder dat licht kwijnt het plantje weg, zeker op een schaduwrijke plek.

Water geven

Geef je kruidje-roer-me-niet altijd water wanneer de aarde bovenaan net is opgedroogd. Hij houdt van veel water, niet van natte voeten. Zorg dus voor goed doorlatende grond voor deze gevoelige plant, zodat water altijd weg kan. Extra voeding geven is meestal niet nodig: deze plant doet het net goed zonder al te veel extra voeding.

Verpotten

In pot zal je plantje na één of twee jaar beginnen kruipen. Groeit hij te hard uit? Dan kan je ‘m makkelijk snoeien door de stengels te knippen. Deze plant is een snelle groeier: je mag hem zeker verpotten naar een grotere pot om hem meer ruimte te geven.

Vermeerderen

Je kan deze plant wel makkelijk vermeerderen door ‘m te zaaien in de lente. Zaai je zaadjes in kleine potjes en bedek ze met een dun laagje aarde. Geef ze een warme plek om te kiemen. Meestal zie je na een week de eerste kiemplantjes bovenkomen.

Wat is er mis met mijn plant?

  • mijn plantje sterft af: kruidje-roer-me-niet is een kortlevende vaste plant. De meeste plantjes zullen dus niet ouder dan één of twee jaar worden. Ook na het bloeien sterven de plantjes af. Je kan dit leuke plantje wel zelf zaaien als je graag een nieuw plantje in huis wil.
kruidje-roer-me-niet (c) GRUUN