kamerplanten groep

3 manieren om de luchtvochtigheid te verhogen voor je planten

Heel wat kamerplanten komen oorspronkelijk uit een warm en vochtig klimaat: het tropisch regenwoud. Daar is het niet enkel het hele jaar door warm, maar ook vochtig. ’s Nachts kan de luchtvochtigheid wel 100% zijn. De natuurlijke omgeving van je plant imiteren doet wonderen voor je groene vrienden: gedaan met dorre bladeren en bruine bladpunten.

Luchtvochtigheid voor kamerplanten

Als de luchtvochtigheid binnen niet optimaal is, dan merken je planten dat vooral in de winter. Dat komt doordat de verwarming aangaat en er minder frisse lucht door ventilatie naar binnen komt. De binnenlucht wordt zo ontzettend droog. Vroeger hingen we met z’n allen bakjes aan de radiator om de lucht minder droog te maken, maar die zijn de afgelopen jaren zo’n beetje verdwenen. Om te weten hoe het staat met de luchtvochtigheid bij jou in huis maak je gebruik van een hygrometer. Zo’n toestelletje meet de luchtvochtigheid en zit vaak in weerstations of thermometers.

De ideale luchtvochtigheid (zowel voor je planten als voor jezelf) ligt tussen de 40 en 60 %.

Luchtvochtigheid verhogen met een luchtbevochtiger

Dit is de makkelijkste, maar meteen ook de duurste optie. Een luchtbevochtiger stoot een fijne nevel uit waardoor de luchtvochtigheid in jouw kamer hoger wordt. Dat gebeurt ultrasoon (door heel kleine trillingen) of door het uitstoten van koude of warme waterdamp. Luchtbevochtigers met ingebouwde hygrometer zijn erg handig, omdat je ze vaak kan instellen op de ideale vochtigheidsgraad. Kies verder in functie van het energieverbruik, de oppervlakte van je kamer en je beschikbare budget.

Nog twee tips: verlucht je huis elke dag en zet de verwarming niet hoger dan 21° C.

Haal je plantenspuit boven

Je kunt het ook prima zelf doen! Met een plantenspuit zorg je zelf voor een frisse nevel boven je groene huisgenoten. Vul je plantenspuit met lauw water en besproei je planten van bovenaf met een zacht laagje water. Doe dat ’s ochtends of overdag zodat de bladeren tegen de avond helemaal droog zijn. Maak er bovendien een gewoonte van: ga in de winter dagelijks langs al je tropische kamerplanten.

Zet je kamerplanten in groepjes

Planten die in een groepje samen staan, creëren een soort microklimaat en verhogen de luchtvochtigheid voor elkaar. Als extra kan je tussen de planten kleine schaaltjes of potjes water zetten. Dat gaat verdampen en zorgt zo voor een vochtigere lucht. Het is een subtiel verschil – maar het proberen waard!

kamerplanten groep