Mammillaria

Kleine bolcactus Mammillaria

Van de uitgebreide Mammillaria-familie zijn zo’n 200 soorten bekend. Deze laaggroeiende cactussen uit Mexico zijn volledig bedekt met scherpe stekels. Enkel volwassen Mammillaria’s gaan bloeien; de bloemen vormen dan een sierlijke kroon bovenaan de plant.

Verzorging van je Mammillaria

Oorsprong

Mexico

Standplaats

Deze soort houdt van de zonnigste plek in huis. Zet ‘m dus dicht bij het raam, waar hij zo veel mogelijk direct zonlicht krijgt. In de winter geef je deze cactus een rustpauze. Zet je Mammillaria op een koele (maar wel zonnige) plek en geef weinig water water tot de start van de lente. In de zomermaanden is het een goed idee om je cactus buiten te zetten.

Cactussen plant je het best in speciale cactuspotgrond, die luchtiger en beter waterdoorlatend is dan standaard potgrond. Dat helpt om wortelrot te voorkomen. Lees hier het recept om je eigen cactuspotgrond te maken.

Water geven

Laat de grond helemaal uitdrogen voor je opnieuw giet. Dat mag best onregelmatig zijn; dat is de plant immers gewoon van in de natuur. Geef meteen een flinke hoeveelheid, maar zorg ervoor dat het overtollige water weg kan via gaatjes onderin de pot. Giet het teveel aan water meteen weg. Tijdens de winterpauze van je plant geef je maximum 1 keer per maand water.

Enkel volwassen exemplaren gaan bloeien. Wil je zeker zijn van bloemen, koop dan een Mammillaria die al in bloei staat

Verzorgen

  • Zorg dat de potgrond helemaal droog is voor je gaat verpotten.
  • Geef eventueel tweewekelijks plantenvoeding, maar geef een lagere dosis dan op de verpakking staat.
  • Check je cactus regelmatig op sporen van ziektes of beestjes.

Snoeien

In principe niet nodig. Delen van de plant die er verwelkt uitzien, kan je weghalen met een scherp mes.

Vermeerderen van je Mammillaria

Mammillaria cactus maakt zelf kleine plantjes aan, die rondom de hoofdstengel verschijnen. Door ze weg te halen, creëer je leuke individuele plantjes.

  1. Haal met een scherp mes de kleine plantjes weg. Snijd zo dicht mogelijk bij de moederplant.
  2. Laat de stekken enkele dagen drogen.
  3. Eens er een hard laagje gevormd is waar de snee was, zet je de stek in een potje met cactuspotgrond.

Wat is er mis met mijn Mammillaria?

  • cactus ziet er verwelkt uit Vaak is een cactus die gaat rotten een teken dat er al langere tijd te veel water is gegeven. Helaas is het dan al te laat om de plant nog te redden. Geef voortaan minder water.

Meer cactussen