pilea cadierei

Pilea Cadierei: dwergplantje met zilvergrijze vlekken

Met dit plantje heb je de gemakkelijkste van alle Pilea’s in handen. Pilea Cadierei heeft bijzondere blaadjes met zilvergrijze tekeningen – eigenlijk luchtholtes net onder het bladoppervlak. Een laagblijvend plantje dat er in alle seizoenen mooi uitziet.

Verzorging van je Pilea Cadierei

Oorsprong

Vietnam

Standplaats

Pilea Cadierei staat het best op lichte plek, dicht bij het raam. Let op voor directe zon, want dat kan lelijke vlekken op de blaadjes veroorzaken. De plant doet niet moeilijk over een iets donkerdere standplaats. Draai je Pilea in dat geval regelmatig om te voorkomen dat hij naar 1 kant groeit.

Water geven

Tijdens het groeiseizoen heeft deze Pilea best vaak water nodig. Start met 2 keer per week water geven en bekijk of bijkomende gietbeurten nodig zijn. Fijn aan dit plantje is dat hij je zelf laat weten wanneer hij water nodig heeft. De stengels met blaadjes gaan een beetje slap hangen en zo weet jij meteen wanneer je best kunt gieten. Buiten het groeiseizoen – van oktober tot april – geef je minder water. De potgrond mag dan gerust wat uitdrogen tussen de gietbeurten.

Deze plant laat je weten wanneer het tijd is om water te geven. Haal je gieter boven zodra de stengels slap gaan doorhangen

Sproeien

Besproei je plantje elke week even met de plantenspuit. Dat verhoogt niet enkel de luchtvochtigheid, maar zorgt er ook voor dat stof en ander vuil niet op de blaadjes blijft hangen.

Verzorging van je Pilea Cadierei

  • Na verloop van tijd gaat dit plantje er minder mooi uitzien. Neem elk jaar enkele stekken zodat je oude exemplaren kunt vervangen.
  • Voor een compacte en volle Pilea kan je de stengels tot op 10cm afknippen. Dat bevordert het aanmaken van nieuwe stengels.
  • Geef in de zomer 2x per maand vloeibare ecologische plantenvoeding.

Snoeien

Deze Pilea heeft de neiging om na een tijdje stakerig te worden. Om dat te voorkomen, knip je regelmatig de bovenste topjes van de plant. Zo stimuleer je compactere groei en blijft je plant er fris uitzien.

Stekken

Vermeerderen doe je het beste in de lente of begin zomer. Meer dan bij andere planten is het belangrijk dat je af en toe een stek neemt van je Pilea Cadierei. Zo zorg je voor vervanging als je oude plant minder mooi wordt.

  1. Kies een gezond uitziende stengel en knip een stek van zo’n 7 cm af.
  2. Zet je stek in een potje met zaai- en stekgrond. Zorg ervoor dat de onderste blaadjes de grond niet raken.
  3. Houd de potgrond vochtig en de luchtvochtigheid hoog. Zet de stek daarom in een minikasje, onder een glazen pot of trek een doorschijnend plastic zakje over de stek.
  4. Als je stek nieuwe blaadjes aanmaakt, mag je de stek verplanten naar een andere pot.

Wat is er mis met mijn Pilea Cadierei?

  • stengels hangen door en worden slap Te weinig water in de lente/zomer. Giet meteen en geef wat vaker water.
  • slappe, verkleurde bladeren en blaadjes vallen af Te veel water in de winter. Laat de potgrond wat uitdrogen tussen gietbeurten.
  • bruine bladranden Je plant staat te donker. Zet op een lichtere plek, maar uit de directe zon.
pilea cadierei blad

Meer kamerplanten