Met zijn zachte smaak en paarsrode kleur doet rode biet het altijd goed. In je tuin of op je terras geef je de rode biet een plekje in de zon of halfschaduw, zo kunnen de lekkere kleine knolletjes ontzettend snel groeien.
Kort & krachtig
- tweejarig (meestal eenjarig in de moestuin)
- in de zon of halfschaduw
- buiten zaaien van april tot juni
- oogsten vanaf juni tot oktober
Zaaien van rode biet
Zaai meteen buiten, liefst bij een zaaitemperatuur rond 15 graden. Maak een gaatje van 1 à 2 centimeter diep en laat twee zaadjes erin vallen. Dek ze toe met een laagje aarde en geef wat water. Na een goeie week zie je de eerste plantjes verschijnen. Dun ze uit, zodat er één plantje per plekje blijft staan.
Uit één zaadje (eigenlijk een zaadkluwen) komen makkelijk drie tot vier bietjes. Ze hebben zeker in het begin veel water nodig. Bij droog weer zorg je dus best voor wat extra water.
Soorten
- Chioggia: oude Italiaanse soort met roze-witte kringen
- Bolivar
- Boro
- Egyptische Ronde
- Cylindra
Snelle groeiers
De zaden van rode biet zijn makkelijk te vinden. Ik haalde mijn eerste pakje in de zadenbib, waar je gratis zaden kan meenemen als je later je eigen geoogste zaden komt terugbrengen. Lekker makkelijk dus.
Rode biet groeit snel, je kan dus meerdere keren per jaar zaaien en je oogst spreiden. Zo heb je de hele zomer tot herfst een mooie oogst. Zaai je in maart, dan kan je in juni oogsten. Zaai je in juli, dan kan je in november oogsten.
Eigenlijk is deze groente tweejarig. Laat je ‘m staan, dan maakt hij in het tweede jaar nieuw zaad aan. Doorgaans oogsten de meeste moestuiniers de bietjes al in het eerste jaar. Ze zijn moeilijk te weerstaan!
Rode biet in je tuin
Geef je rode bietjes ruimte ondergronds: ze houden van luchtige grond zodat de knolletjes mooi rond kunnen worden. Voor je ze uitplant, kan je de aarde nog eens omwoelen. In potten kan je ook prima rode biet telen. Neem potten van minstens 20 centimeter diep, want de wortels van de rode biet gaan best diep.
Zet je rode biet niet op een plek waar je het jaar voordien snijbiet had staan. De twee groentes behoren tot dezelfde familie, en hebben soms last van dezelfde ziektes. Verder houdt de rode biet van enkele buren: maïs, prei, sla, radijs en kolen.
Rode biet oogsten en bewaren
De rode bietjes groeien in 45 tot 60 dagen. Ze groeien half boven, half onder de grond. Je kan ze dus oogsten wanneer ze voor jou groot genoeg zijn, meestal is dat bij 6 à 7 centimeter. Hoe langer je ze laat staan, hoe groter ze worden.
Oogst eerst de grootste bieten, geef de anderen nog wat tijd om te groeien. Het jonge blad kan je trouwens ook gebruiken: in salades of in de wok.
Trek de bietjes aan het loof uit de grond. Je kan meteen het loof weghalen. Laat je het zitten, dan worden de bietjes binnen een mum van tijd zacht. Op een koele en donkere plaats kan je bietjes zonder loof enkele dagen bewaren. In de kelder lukt het zelfs de hele winter.
Niet iedereen is dol op de smaak, maar gezond is de rode biet wel. Eet hem koud of warm, in salades, burgers, quiche, stamppot. Je kan ‘m overal in kwijt!