Schefflera arboricola

Vingersboom of Schefflera arboricola

In zijn natuurlijke omgeving wordt deze indrukwekkende Schefflera arboricola tot wel 30 meter hoog. In je woonkamer is het een stevige groeier die bovendien heel makkelijk te verzorgen is. Doordat de bladeren op vingers lijken, gaat de plant ook als Vingersboom door het leven.

Verzorging van je Schefflera arboricola

Oorsprong

Taiwan, Zuid-China, Australië

Standplaats

Niet heel kieskeurig qua standplaats. Je Schefflera doet het zowel op een heel lichte plek als in halfschaduw goed in huis. Laat de plant geleidelijk wennen aan direct zonlicht. De lichte variëteiten (met bont blad) staan doorgaans beter op een zeer lichte plaats. Zorg dat je plant niet in de tocht staat.

Water geven

Geef matig water, doorgaans is dat 1 keer per week. De potgrond mag tussen gietbeurten opdrogen, dus giet pas opnieuw als de bovenste laag droog aanvoelt.

Sproeien

In principe is sproeien niet nodig, maar het is wel een snelle manier om de bladeren van je Schefflera arboricola stofvrij te maken.

Snoeien

Wordt je groene huisgenoot te groot? Snijd met een scherp mes of snoeischaar de top van de plant af. Dit soort snoei zorgt ervoor dat de plant onderaan voller wordt doordat een nieuwe zijscheut wordt aangemaakt. Je mag deze snoeimethode meerdere keren toepassen. Het plantensap is giftig, let dus op voor kleine kinderen en huisdieren. Was je handen na het snoeien.

Om je Schefflera voller te maken, snoei je de top van de stengel weg. De plant maakt dan onderaan nieuwe scheuten die langzaam verder uitgroeien.

Verzorgen

  • Verwijder regelmatig stof en vuil van de bladeren van je plant. Dat kan door afnemen met een vochtige doek, of door te sproeien met lauw water.
  • Vervang elke 2 jaar de potgrond door de plant te verpotten. Als de pot te groot of te zwaar is dan leg je een nieuw laagje potgrond bovenop.
  • De plant is gevoelig aan wortelrot. Zorg voor een goede afwatering en verwijder overtollig water na elke gietbeurt.

Vermeerderen

Vermeerderen van je Schefflera is mogelijk, maar met wisselend succes. De beste manier om te stekken is via een stengelstek. Snijd een stek van zo’n 10 cm af en zet in vochtige potgrond. Als alles goed gaat, vormt de stek binnen een paar weken zelf wortels. Houd de grond vochtig en de temperatuur constant.

Wat is er mis met mijn Schefflera arboricola ?

  • bladeren vallen af Een enkele bladsteel die van de plant valt, is volkomen normaal. Gaat het om meerderen bladeren dan check je best of de plant niet te veel water heeft gehad.
  • plant wordt stakerig Je plant krijgt niet genoeg licht. Verplaats naar een lichtere plek, maar zonder direct zonlicht.
  • onderste bladeren worden geel Wellicht heb je te veel water gegeven. Geef minder water en – als de potgrond doornat is – zet je de plant in droge potgrond.
Schefflera arboricola bladeren

Meer kamerplanten voor jou