Snijbiet of warmoes: explosie van kleur in je tuin

Snijbiet of warmoes: explosie van kleur in je tuin

Snijbiet brengt meteen een explosie van kleur in je tuin of je terras. Wat dacht je van prachtig gekleurde rode, gele of oranje stelen? Bij velen is deze groente nog onbekend, vooral omdat je ‘m niet in de supermarkt kan vinden. Dat maakt hem net ideaal voor in je tuin. Zelfs in potten doet hij het goed!

Kort & Krachtig

  • tweejarig
  • plek in de zon of halfschaduw
  • buiten zaaien van april tot augustus
  • oogsten van mei tot wintermaanden

Zaaien van snijbiet

Snijbiet is doorgaans erg makkelijk, en dus een ideale plant voor beginnende tuiniers. Je kan vanaf april meteen in volle grond zaaien. Zaai 1 à 2 centimeter diep. Na een week of twee weken steken je zaailingen de kopjes boven.

In feite is snijbiet tweejarig, maar meestal wordt hij als eenjarige gehouden. Je kan ze op twee verschillende manieren zaaien. Wil je vooral het jonge blad eten? Zet ze dan dichten bij elkaar, op zo’n 5 centimeter afstand. Wil je de stelen (of ribben) eten? Dan heeft je plant meer plaats nodig. Zet twee planten minstens 30 centimeter uit elkaar.

Je kan lekker laat zaaien, zelfs tot eind augustus. Hoe later je zaait, hoe later je oogst natuurlijk. Zaailingen van augustus kan je pas oogsten in de laatste maanden van het jaar, of het vroege voorjaar.

Soorten

De klassieke warmoes heeft witte stelen en een groen blad. Wil je wat meer kleur in je moestuin? Probeer de gele, oranje of rode varianten eens.

  • Lucullus: klassiek wit met groene bladeren
  • Bright Lights: erg populaire soort met rode stelen
  • Rhubarb Chard: donkerrode stelen, vooral in trek voor het blad
  • Witribbige 2: brede ribben en lichtgroen blad

Snijbiet in je tuin

Je plant zal het goed doen op een zonnige plek, zolang die niet te droog is. Zorg voor een vochtige bodem. In de halfschaduw lukt het meestal ook met snijbiet.

Zelfs als je plant doorschiet en bloemen aanmaakt, kan je snijbiet laten staan. Knip de bloemscheuten af, zodat hij opnieuw fris blad aanmaakt.

snijbiet (c) GRUUN

Oogsten en gebruiken

Van deze plant eet je zowel de stelen (ribben) als het jonge blad. Pluk regelmatig de bladeren om nieuwe groei te stimuleren. Oogst door de buitenste bladeren met de steel af te snijden. Je plant zal nieuwe bladeren blijven aanmaken.

De bladeren kan je stoven zoals spinazie. Net als die bladgroente krimpen de bladeren bij het bereiden, je voorziet dus best genoeg bladeren voor een portie snijbiet.

Snijbiet laat zich minder goed bewaren. Eet je oogst liefst dezelfde dag en oogst enkel wat je nodig hebt. Wil je verse bladeren, dan kan je bijna het hele jaar door oogsten, tot diep in de winter.