sugarsnap (c) GRUUN

Suikererwten of sugarsnaps

Een knapperige zoete peulvrucht die je helemaal kan opeten. Daarom noemen de Fransen noemen ze ook mangetout. Sugarsnaps zijn in feite een kruising tussen een peultje en doperwt. In je tuin plant je de hoge of lage varianten. Zelfs in een pot op je terras of balkon doen ze het goed!

Kort & Krachtig

  • eenjarig
  • zonnige plek
  • binnen zaaien van midden januari tot eind februari
  • buiten zaaien van maart tot en met mei
  • oogsten in juni en juli

Sugarsnaps of suikererwten zaaien

Je kan deze peultjes voorzaaien in potjes of later meteen in de volle grond. Voorzaaien doe je van midden januari tot eind februari binnen. Van maart tot en met mei kan het buiten. Zaai ze ongeveer 2 cm diep.

Hoe snel de suikererwt kiemt, hangt veel af van waar je ‘m zet. Meestal zie je hem tussen 10 en 20 dagen opschieten.

mangetout (c) GRUUN

Soorten

  • Amish snap: hoge sugarsnapsoort
  • Sugar Ann: sugarsnaps in struikvorm
  • Sweet Jade: klimmer
  • Sugar Magnolia: paarse peulen
  • Oregon Sugar Pod: zoete malse peulen, resistent tegen meeldauw

Planten van suikererwt

Sugarsnaps zijn klimmers, dus je ondersteunt ze best met een klimrek of stokken. Ik plantte ze al in volle grond, maar probeerde dit jaar suikererwten in potten uit. Werkt prima, als je ze in de hoogte genoeg steun geeft. Plant drie sugarsnaps per pot en zorg voor een bamboestok per plant. Zodra ze 15 centimeter groot zijn, kan je ze langs de stokken leiden. Bind bovenaan de stokken samen, als een tipi. De peultjes groeien uit de witte bloemen die vanaf mei verschijnen.

Sugarsnaps oogsten

Hoe meer je plukt, hoe meer nieuwe peultjes. Laat de sugarsnaps niet te lang hangen. Je oogst ze best nog voor ze helemaal rijp zijn, anders worden ze taai. Eet ze dezelfde dag of hou ze 2 à 3 dagen in de koelkast om te bewaren.

mangetout (c) GRUUN
sugar snap (c) GRUUN

In de keuken kan je ze kort koken, wokken of stomen. In de Aziatische keuken komen ze trouwens vaak voor. Wil je ze knapperig eten, kan je ze blancheren (kort koken en dan onder koud water houden). Ze kunnen dan zo een slaatje in. Je kan ze na het blancheren ook invriezen.

Ik eet ze trouwens ook graag rauw, gewoon terwijl ik in de tuin aan het werken ben. Met wat geluk oogst jij vanaf juni twee maanden lang lekker knapperige peultjes.