tillandsia vastgemaakt aan hout

Tillandsia, hippe air plants om helemaal mee te zijn

Net cadeau gekregen: twee supermooie Tillandsia of air plants.  Deze epifyten hebben geen pot of aarde nodig. Aan daglicht, verse lucht en af en toe wat water hebben ze genoeg om te overleven. Pak uit met deze hippe planten in een terrarium of maak je eigen DIY-hanger voor een fantastisch effect.

Verzorging van Tillandsia

Oorsprong

Midden- en Zuid-Amerika

Standplaats

Ga creatief aan de slag met waar je air plants gebruikt.  Zorg voor een lichte plek (maar niet in de zon) in een ruimte die je regelmatig verlucht. Verder kan je air plants aan zowat alles vastmaken. Zet ze in een knap terrarium, op een stuk drijfhout, in een glas dat je niet meer gebruikt of maak je eigen DIY-hanger. Maak de plant eventueel vast met wat neutrale lijm. Gebruik geen koperen houder – dat geeft een stof af die niet goed is voor de planten – en zet air plants nooit in een pot met aarde.

Ga creatief aan de slag met een houder voor je air plants: een terrarium, een stuk drijfhout of je eigen DIY-plantenhanger

Water geven

Om je air plants gezond te houden, moet je de lage luchtvochtigheid in huis compenseren. Dat kan je op 2 manieren doen: door je Tillandsia enkele keren per week te besproeien of door ‘m 1 keer per week te dompelen. Als je dat doet, vul je een kom met water en leg je de plant daar ondersteboven in. Laat je plant 10 tot 20 minuten water opnemen en schud hem daarna voorzichtig uit. Geef je air plants de tijd om helemaal te drogen voor je ze terugzet.

bloeiende air plants

Verzorgen van je Tillandsia

  • Tijdens de eerste weken nadat je de air plants in huis hebt gehaald, zal je snel merken of er meer/minder licht en water nodig is. Houd je planten goed in het oog.
  • Je mag 1 keer per maand vloeibare plantenvoeding gebruiken tijdens het sproeien van je Tillandsia.
  • Gebruik bij voorkeur regenwater, of laat leidingwater een nacht staan voor je dit gebruikt.

Snoeien 

Dode of bruine bladeren mag je met een schaar of scherp mes van de plant verwijderen.

Stekken

Tillandsia maken zelf kleine plantjes aan na de bloei. Snijd ze met een scherp mes af als ze minstens 1/3 van de grootte van de moederplant zijn.

Wat is er mis met mijn Tillandsia?

  • uiteindes van de bladeren krullen harder of uiteindes worden bruin Een teken dat de plant te droog staat. Geef water.
3 tillandsia's of air plants in pot

Meer Gruun