cactus winter

Bijna winter. En wat dat met je planten doet.

Bijna winter. Met koudere temperaturen en kortere dagen gaan we op zoek naar gezelligheid binnen. Maar ook voor je planten voelt deze periode helemaal anders. Zij hebben de voorbije zomer veel energie gestopt in groeien en misschien ook wel in bloeien. Geef je planten een welverdiende rustperiode – ze zullen je dankbaar zijn door het vanaf het voorjaar extra goed te doen.

Waarom hebben planten winterrust nodig?

Als de omstandigheden in en rond je huis het hele jaar hetzelfde zouden zijn, dan hoefden je planten zich niet aan te passen en konden ze de hele tijd blijven groeien. Maar met kortere dagen, minder daglicht en de verwarming die aangaat, is het niet evident voor je planten om gezond te blijven. Ze zijn de afgelopen maanden gewend geraakt aan lange dagen en een constante temperatuur. Plots krijgen ze te maken met koude tocht en temperatuursverschillen tussen dag en nacht. Daarom is het belangrijk dat je jouw kamerplanten helpt om de winter goed door te raken.

Een winteropstelling voor je planten

Het begint bij het kiezen van een goede standplaats. Bedenk dat je woonkamer geen ideale plaats is voor je groene vrienden. In een kamer waar de verwarming aanstaat, wordt de lucht kurkdroog. Dat is allesbehalve prettig voor je tropische planten. Verhuis deze kamerplanten naar een ruimte met een ongeveer constante temperatuur. Dat het daar kouder is, geeft als voordeel dat je planten in een soort spaarstand gaan. Ze verbruiken daarbij enkel energie om te overleven en niet om te groeien. Zo’n rustperiode in de winter doet wonderen voor de plant in het voorjaar.

In een kamer waar de verwarming aanstaat, is de lucht kurkdroog.

Kies een nieuwe plek voor je planten

Bijna alle planten zijn gebaat bij een rustperiode. Ga dus in november aan de slag met een winteropstelling voor je planten, waarbij je hen verhuist naar een koelere plek in huis. Denk aan een serre, een veranda of een onverwarmde slaapkamer. Dit zijn zo’n beetje de eisen die je planten stellen:

  • temperatuur tussen 10° en 18° C
  • ruimte met daglicht
  • geen tocht, maar wel af en toe wat frisse lucht

Check hoe vaak je plant water nodig heeft

Tijdens de winter hebben je planten minder water nodig dan tijdens de zomer. Verminder het aantal keer dat je water geeft met de helft. Steek af en toe je vinger in de aarde en voel of de grond al droog is. Als dat het geval is, mag je water geven. Voor tropische planten is dat elke week of 10 dagen. Vetplanten en Sansevieria’s geef je elke 1 à 2 maanden water. Bij cactussen mag je nog onregelmatiger gieten.

Wat met luchtvochtigheid?

In een onverwarmde kamer heb je sowieso al een betere luchtvochtigheid dan in pakweg je woonkamer. Heb je toch planten die een hoge luchtvochtigheidsgraad verlangen, ga dan enkele keren per week langs met de plantenspuit.

Wat kan je extra doen?

Om je lievelingsplanten een goeie start van de winter te geven, verwijder je het stof van de bladeren. Zo kunnen ze meer licht opnemen. Vermijd om je planten dicht bij een radiator te zetten en geef in de wintermaanden geen plantenvoeding. Af en toe je plantenverzameling even inspecteren, helpt om problemen of ziektes vroeg op te sporen.

Zo, nu ben je helemaal klaar om je planten te laten bijkomen in deze mooie winterperiode. Tijd om te genieten van de natuur buiten!

natuur in de winter, rijm

Meer Gruun