Wolluis

Hoe raak je af van wolluis?

Witte, pluizige hoopjes die zich nestelen tussen de bladeren en stengel van je plant. Wolluis is een veelvoorkomende plaag voor planten binnenshuis. Wij zetten op een rijtje hoe je wolluis herkent, behandelt én bestrijdt!

Hoe herken je wolluis?

Heeft je plant last van wolluis, dan zie je witte pluisjes aan de aanhechting van het blad en de stengel. De pluisjes zien eruit als katoenbolletjes en zijn heel compact. Kijk je verder, dan merk je misschien ook tussen de bladeren van deze witte pluisjes op. Bij erge aantasting zullen bladeren verschrompeld zijn en uiteindelijk afvallen.

Kleine schildluizen belagen je plant

Hoewel wolluis eruitziet als een soort schimmel, zijn het eigenlijk kleine schildluizen – insecten dus – die het sap uit de plant zuigen. Ze planten zich snel voort en kunnen je kamerplant dus langere tijd belagen. Het zijn trouwens de vrouwelijke wolluizen die het meeste leed veroorzaken. Zij gaan met de plantensappen aan de haal. De witte pluis die je ziet is een waslaag die als een soort schild de wolluizen bedekt.

Zet je plant meteen apart en check ook je andere kamerplanten op deze plaag. Ga aan de slag met een natuurlijk middel zoals alcohol of groene zeep

Zet je plant onmiddellijk apart als je wolluis ziet. Deze beestjes verspreiden zich snel dus controleer planten in de buurt en zet aangetaste exemplaren apart. Haal geen chemische middelen boven; wolluis is voor veel middelen resistent en je doet er de natuur geen goed mee.

Hoe bestrijd je wolluis?

Een goede manier om van wolluis af te raken is een behandeling met alcohol. Gebruik een alcoholoplossing of spiritus. Met een wattenstaafje dat je drenkt in de alcohol ga je over alle plekken waar je de plaag ziet. Zorg dat je alle aangetaste delen goed aanstipt want de behandeling is pas effectief bij rechtstreeks contact met de alcohol. Bekijk je plant uit alle richtingen en check ook tussen de bladeren en onderaan de stengel.

Deze bestrijdingsmethode herhaal je elke dag tot de wolluis weg is.

Wat kan je nog meer doen?

Met een mengeling van water en groene zeep kan je de bladeren van je plant schoonmaken. Gebruik daarvoor een zachte doek of een wattenstaafje. Je kunt dit mengsel ook als plantenspray gebruiken om je kamerplanten te behandelen. Maak ook de plantenpot en plantenschaal schoon met zachte zeep; soms verschuilt zich ook daar wolluis.

Meer groenliefde