Anthurium clarinervium

Fluweelzacht en donkergroen: Anthurium Clarinervium

Anthuriums staan bekend om hun felle kleuren en bloei, maar deze Anthurium Clarinervium blinkt uit in het tegenovergestelde. Met z’n fluwelen hartvormige bladeren en donkere uiterlijk is hij de mysterieuze uitzondering die alle aandacht naar zich toe trekt.

Jouw Anthurium clarinervium verzorgen

Oorsprong

Deze plant komt oorspronkelijk uit het zuiden van Mexico. Net als veel andere tropische planten heeft hij niet heel veel verzorging nodig. Zolang je hem de juiste grond, water en licht geeft, hoef je er verder weinig aan te doen om hem mooi te laten groeien.

Standplaats voor je kamerplant

Deze Anthuriumsoort houdt van indirect licht, dus kies een plekje in je huis met voldoende licht, maar geen direct zonlicht. De zon zal de bladeren van je plant verbranden, dus hou ‘m weg van een raam op het zuiden. Een temperatuur tussen de 15 en 25 graden is ideaal voor deze plant.

Deze tropische kamerplant houdt van een hogere luchtvochtigheid. De beste manier om die te bereiken, is om de bladeren regelmatig te besproeien met een plantenspuit. Zet je deze plant samen met andere tropische planten, dan kan je ook een luchtbevochtiger gebruiken.

Water geven

Geef je plant één keer per week water. Hou de aarde altijd lichtjes vochtig, zodat de wortels niet uitdrogen. Zet ‘m in een pot met gaatjes onderin, dan kan het overtollig water altijd weg.

Je kan je plant ook via de onderzijde water geven: zet ‘m in een schaal met lauw water en geef hem even tijd. Je plant neemt net zoveel water op als hij nodig heeft.

Anthurium clarinervium

Verpotten

Als je plant te groot wordt, moet je hem verpotten. Bij de Anthurium is dat meestal elke 2 tot 3 jaar. Als je plant veel kale stengels aanmaakt, is dat een teken dat hij klaar is voor een grotere pot. Het beste moment om te verpotten is de lente, net voor het groeiseizoen.

Kies voor een pot die één of twee maten groter is dan de huidige pot. Neem je een te grote pot, dan zal je plant moeilijk wennen aan het teveel aan ruimte. Geef meteen na het verpotten water.

Verzorgen

Geef in de lente en zomer elke 2 weken vloeibare biologische plantenvoeding.

Vermeerderen

Je kan jouw Anthurium vermeerderen op twee manieren: door een bladstengel te stekken of de wortels te delen. De makkelijkste weg is die van de bladstengel: neem een stengel van minstens een vijftal centimeter en tenminste twee bladeren. Snij met een scherp en schoon mes net boven de bladknop af. Zet de stek in water en wacht enkele weken tot je stek voldoende wortels heeft. Dan kan je ‘m in een potje met aarde zetten.

Wat is er mis met mijn Anthurium clarinervium?

  • je plant krijgt bruine randen: wellicht geef je net te veel of te weinig water. Voel aan de potgrond en zorg ervoor dat die altijd lichtjes vochtig is.
  • de bladeren van je plant gaan hangen: je Anthurium staat te droog en kan wat water gebruiken.
  • de bladeren van je plant krullen om: je plant krijgt te weinig water of staat in direct zonlicht. Check hoeveel water je geeft en verhuis de plant naar een plaats met minder direct licht.

Anthurium clarinervium combineren

Deze fluweelzachte plant doet het echt goed in een jungledecor. Zet ‘m samen met verschillende soorten Monstera, zoals Monstera Deliciosa of Monstera Adansonii, die van oorsprong uit hetzelfde gebied komen. Ze hebben allebei een warme omgeving nodig met hogere luchtvochtigheid en indirect licht.

Anthurium clarinervium