Haal tropisch design in huis met Monstera deliciosa of gatenplant. Deze retroplant met diep ingesneden bladeren is een echte eyecatcher in je huis. De plant was ontzettend populair in de jaren 70 maar verdween toen even van het toneel. Dankzij social media groeide de Monstera deliciosa opnieuw uit tot een fenomeen: deze tropische kamerplant heeft het allemaal! Hij groeit snel, oogt exotisch, zuivert de lucht en beloont jou als planteigenaar met prachtig uitziende bladeren. Wat wil je nog meer?
Jouw Monstera deliciosa verzorgen
Oorsprong
De gatenplant of Monstera deliciosa komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Midden-Amerika.
Standplaats voor je kamerplant
Monsteras of gatenplanten zijn makkelijk om te houden in huis. Kies een standplaats waar voldoende daglicht komt, maar geen directe zon. Voor een raam op het noorden of oosten zet je de plant vlak bij het raam, bij andere ramen mag je Monstera wat verder in de kamer staan.
De plant wordt best groot, hij kan tot 6 meter hoog worden. Zorg dus voor een plek waar hij rustig z’n gang kan gaan. De jonge bladeren van je plant hebben nog geen insnijdingen. Maak je dus geen zorgen als je een plant koopt of krijgt die volle bladeren heeft. Zet je Monstera op een plek met genoeg licht en je wordt snel beloond met supermooie bladeren.
Monstera deliciosa water geven
Net als bij andere kamerplanten: geef niet te veel water. Meestal volstaat 1 keer per week gieten, rechtstreeks op de potgrond of via een schaaltje. Laat de potgrond wat uitdrogen voor een flinke scheut giet. Het water moet wel weg kunnen zodat de potgrond niet helemaal verzadigd raakt. In de herfst en winter hoef je trouwens niet zo vaak te gieten; geef dan elke 2 à 3 weken water. Om te vermijden dat je te vaak water geeft, voel je voor het gieten even of de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt.
Besproeien en verpotten
Je Monstera deliciosa is een tropische plant die houdt van vochtige lucht. Besproei dus regelmatig de bladeren met lauwwarm water om de luchtvochtigheid te verhogen. Liefst elke dag, maar als dat niet lukt probeer dan minstens 2 keer per week met de plantenspuit langs te lopen. Check welke plantentools je nodig hebt voor de verzorging van je kamerplanten. Maak meteen van je verzorgingssessie gebruik om te checken of er geen ongewilde beestjes op je plant zitten.
Verpotten doe je ongeveer elke 2 jaar, als je merkt dat de oude pot te klein wordt. Kies een nieuwe pot die zo’n 20% groter is en verpot bij voorkeur tijdens de groeiperiode (lente en zomer). Gewone potgrond volstaat meestal. Heb je nodige ingrediënten in huis, ga dan aan de slag om zelf je potgrond voor tropische kamerplanten te maken.
Luchtwortels
Na een tijdje zie je luchtwortels verschijnen aan de stengel van je gatenplant. Wil je een grote plant met weelderige bladeren? Besteed dan wat tijd aan de onderhouden van de luchtwortels van je plant. Haal een mosstok in huis en duw de luchtwortels daar stevig in. Besproei de mosstok regelmatig met lauw water. Het vocht raak zo makkelijk bij de bovenste bladeren en zo krijg jij een grotere plant!
Verzorgen van je Monstera deliciosa
- Houd de bladeren van je gatenplant schoon door regelmatig stof en vuil weg te halen. Dat doe je met een zachte doek en lauw water. Ook regelmatig besproeien met de plantenspuit helpt.
- Je plant groeit altijd weer naar het licht toe. Door ‘m af en toe een klein beetje te draaien, zorg je voor een gelijkmatige groei.
- Geef in de lente en zomer elke 2 weken vloeibare biologische plantenvoeding.
- Zet je plant buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen, want je Monstera is licht giftig.
Snoeien
Snoeien hoeft eigenlijk alleen als je gatenplant te groot is geworden. Je kunt dan proberen om een tijdje niet te verpotten (en enkel de toplaag van de potgrond te verpotten). Snoeien kan ook een oplossing zijn: snijd met een scherp mes de top van de plant, net onder een wortelstok. Zet de stek in water of in potgrond om je Monstera zo te vermeerderen.
Vermeerderen
Een gatenplant stekken doe je liefst in de lente of vroege zomer. Stekken: hoe doe je dat precies? Voor Monstera deliciosa ga je als volgt te werk:
- Snijd met een scherp mes een gezonde stengel met 2 bladeren af.
- Zet de stek in een glas water op kamertemperatuur. Houd warm en vochtig, bijvoorbeeld door er een doorschijnend plastic zakje overheen te doen.
- Zie je kleine wortels verschijnen? Dan is het tijd om je stek in een potje met grond te zetten. Bedek de stek nog enkele dagen zodat de luchtvochtigheid hoog genoeg blijft.
- Als je nieuwe groei ziet, dan mag het plantje in een grotere pot.
Wat is er mis met mijn Monstera deliciosa?
- onderste bladeren worden geel Een teken van te veel water. Laat de grond goed drogen voor je opnieuw water geeft.
- bladeren zien bleek Wellicht te weinig voedingsstoffen. Geef tijdens het groeiseizoen 1 keer per week ecologische plantenvoeding.
- bladeren krijgen zwarte vlekken Je Monstera staat op een te koude plek.
- bladeren met bleke en geschroeide vlekken Zet je plant uit de directe zon.
Soorten Monstera
Monstera adansonii
Ziet jouw gatenplant er anders uit en zijn de insnijdingen aan de binnenkant van het blad? Dan heb je wellicht geen Monstera deliciosa, maar een Monstera adansonii. In de winkel zal je deze klimmende plant trouwens vaak vinden als Monstera obliqua, maar dan heb je zo goed als altijd een Monstera adansonii in je handen.
Monstera deliciosa variegata
Bijzonder populair, en vaak jammer genoeg ook bijzonder duur. De bonte versie van de gatenplant komt in de natuurlijk eigenlijk bijna niet voor. De plant lijkt gele of witte vlekken op de bladeren te hebben. Eigenlijk gaat om het om een tekort aan cholofyl, het pigment dat planten hun groene kleur geeft. Je verzorgt je Monstera Variegata net als de gewone gatenplant, al zal je bonte versie iets meer licht nodig hebben.