Monstera deliciosa, kamerplantenfavoriet uit de jaren 70

Monstera deliciosa, kamerplantenfavoriet uit de jaren 70

Tropisch design in je huiskamer met Monstera deliciosa, een immens populaire kamerplant in de jaren 70. Intussen maakte deze retro-plant een heuse comeback. Volwassen bladeren herken je aan de diepe uitsnijdingen. Met z’n weelderige groei en tropische looks is dit een múst-have plant voor je collectie!

Verzorging van je Monstera deliciosa

Oorsprong

tropische gebieden van Zuid-Amerika

Standplaats

Monstera deliciosa is vrij tolerant over waar je ‘m neerzet. Vermijd een plek met directe zon, vooral in de zomer. Hoewel je gatenplant geen snelle groeier is, zal hij na verloop van tijd heel wat ruimte innemen. Een volwassen plant kan tot meer dan 2 meter hoog worden, met bladeren van 60 cm groot. Staat de plant te donker, dan zullen de bladeren minder groot zijn en ook de insnijdingen kleiner.

Wil je grote, diep ingesneden bladeren? Zorg voor de ideale omstandigheden voor je plant en zet ‘m op een lichte plek zonder directe zon

gatenplant

Water geven

1 keer per week gieten volstaat in de zomer. Geef niet te veel water, zodat de grond nooit volledig verzadigd raakt. Tussen gietbeurten door mag de potgrond droog worden. In de winter giet je elke 2 à 3 weken. Bekijk hoe je het beste water geeft.

Sproeien

Net als andere tropische planten houdt ook je gatenplant van vochtige lucht. Besproei dus regelmatig de bladeren om de vochtigheid op peil te houden. Je kiest zelf hoe vaak, maar 2 keer per week tijdens de zomer en wekelijks in de winter sproeien met de plantenspuit is een minimum. Check welke plantentools je nodig hebt voor de verzorging van je kamerplanten.

Verzorgen van je Monstera deliciosa

 • Houd de bladeren van je gatenplant schoon door regelmatig het stof weg te halen. Dat doe je met een zachte doek en lauw water, ofwel door te sproeien.
 • Ondersteun je gatenplant met een mosstok. Duw de luchtwortels stevig in de mosstok; zo raakt vocht makkelijk naar de bovenste bladeren en krijg je een grotere plant.
 • Let op met huisdieren, want de gatenplant is giftig voor katten en honden.
monstera deliciosa

Snoeien

In principe hoef je deze plant niet te snoeien. Wil je dat de plant niet verder groeit, verpot ‘m dan niet meer naar een grotere pot. Je vervangt dan elk jaar gewoon de bovenste laag van de grond.

Vermeerderen

Een gatenplant stekken doe je liefst in de lente of vroege zomer. Lees je alvast even in over hoe je planten kan stekken. Voor Monstera deliciosa ga je als volgt te werk:

 1. Snijd met een scherp mes een gezonde stengel met 2 bladeren af.
 2. Zet de stek in een glas water op kamertemperatuur. Houd de stek warm en vochtig, bijvoorbeeld door er een doorschijnend plastic zakje overheen te doen.
 3. Zie je kleine wortels verschijnen? Dan is het tijd om je stek in een potje met grond te zetten. Bedek de stek nog enkele dagen zodat de luchtvochtigheid hoog genoeg blijft.
 4. Als je nieuwe groei ziet, dan mag het plantje in een grotere pot.

Wat is er mis met mijn Monstera deliciosa?

 • onderste bladeren worden geel Een teken van te veel water. Laat de grond goed drogen voor je opnieuw water geeft.
 • bladeren zien bleek Wellicht te weinig voedingsstoffen. Geef tijdens het groeiseizoen 1 keer per week ecologische plantenvoeding.
 • bladeren krijgen zwarte vlekken Je Monstera staat op een te koude plek.
 • bladeren met bleke en geschroeide vlekken Zet je plant uit de directe zon.

Soorten Monstera

Ziet jouw gatenplant er anders uit en zijn de insnijdingen aan de binnenkant van het blad? Dan heb je wellicht geen Monstera deliciosa, maar een Monstera adansonii.

Aan de slag met je eigen urban jungle? Ontdek 10 must-haves voor je tropische binnenparadijs!

monstera deliciosa

Meer groenliefde