appelboom (c) GRUUN

Een appelboom planten in je tuin

Ik wou een appelboom in de tuin. Toegegeven, ik droomde van emmers appels in de zomer. Na drie jaar wacht ik nog steeds op emmers fruit, maar mijn appelboom groeide uit van een dun staakje tot een iets voller boompje. Kilo’s appels hoef je dus niet meteen te verwachten, maar een eigen appelboom in je tuin geeft je wél veel voldoening.

Een appelboom kiezen

Vele appelsoorten

Wil jij een appelboom of Malus domestica in je tuin, dan kan je kiezen uit honderden verschillende soorten. Neem niet de eerste de beste, maar zoek een soort die je graag eet en die je niet makkelijk in de winkel kan vinden. Heel fijn zijn trouwens de oude rassen die je enkel bij de kweker kan kopen.

Appels komen in allerlei smaken en gebruiken. Je kan kiezen tussen hand- of eetappels, die eet je uit de hand. Of moes- of stoofappels, die je gebruikt voor appelmoes. Verder heb je nog zure, zoete of dessertappels om uit te kiezen. Enkele soorten die bij ons makkelijk te krijgen zijn:

  • Elstar: zoetzure eetappel, bewaart lang
  • James Grieve: vroeg plukklaar, veelzijdig om te gebruiken
  • Rode van Boskoop: eetappel, grote appels die lang bewaren
  • Belle de Boskoop: eet- en stoofappel, bewaart lang
  • Cox’ Orange Pippin: eet- en stoofappel, ideaal voor desserts
  • Dubbele Bellefleur: eet- en stoofappel, lichtjes zurige smaak
  • Reinette Etoilée: oud appelras met lichtzure smaak

Bestuiving voor je appelboom

Appelsoort gekozen? Kijk na of je boom zelfbestuivend is, of andere soorten nodig heeft voor bestuiving. In dat laatste geval moet je ofwel een andere appelboom al in de buurt hebben, ofwel een tweede boom planten. Niet alle soorten zijn geschikt om elkaar te bestuiven. Twijfel je? Vraag het na bij het tuincentrum of bij je kweker. Bij mij staat er een grote appelboom in de tuin van de buren, lekker makkelijk!

appelboom (c) GRUUN
appel (c) GRUUN

Grootte van je boom

Tot slot kies je de grootte van je boom. Die heeft alles te maken met hoeveel plaats je hebt. Je kan kiezen uit een patioboom, laagstam, halfstam of hoogstam.

  • weinig plaats? Kies een patioboom. Ideaal voor in pot op een terras of op je balkon. Een patioboompje wordt meestal 1 à 1,5 meter groot.
  • ideaal voor een stadstuin: de laagstam appelboom. Die groeit tot zo’n 3 à 4 meter hoog. Denk eraan om je boompje de eerste jaren te steunen met een boompaal.
  • veel ruimte? Dan is een half- of hoogstamboom iets voor jou. Een halfstam haalt makkelijk een hoogte van 5 meter, een hoogstam reikt tot wel 7 meter hoog.
appel (c) GRUUN