Caladium (c) GRUUN

Caladium: kleurige knolplant met wow effect

Met z’n hart- of pijlvormige bladeren en z’n prachtige kleuren is Caladium gegarandeerd de showstopper bij je thuis. Geen enkele plant is hetzelfde. Na de bewonderende blikken op z’n prachtige bladeren in de zomer gaat je plant tijdens de winter in een diepe winterslaap. Dan draagt je plant geen blad en verzorg je enkel z’n knol. Het is even wachten tot de lente voor de eerste knappe bladeren weer aan je plant verschijnen.

Verzorging van je Caladium

Oorsprong

Met z’n oorsprong uit Zuid-Amerika houdt deze plant van veel warmte en vochtigheid. Denk dus aan warme en vochtige ruimtes waar je Caladium in de zomermaanden kan gedijen. Bij mij staat deze plant in de veranda waar het in de zomer best heet wordt. Zolang ik ‘m genoeg water geef, staat hij daar de hele zomer te schitteren.

caladium (c) GRUUN

Standplaats

Ruimtes zoals een badkamer of veranda zijn dus ideaal voor een tropische plant als deze. Zorg voor een lichte standplaats voor je Caladium, maar zonder direct zonlicht. Met z’n roze, rood, groen en wit gevlekte bladeren past hij moeiteloos in je urban jungle.

Water geven

Geef je plant genoeg water om de grond altijd lichtjes vochtig te houden. In de lente is een keer per week prima, in de hoogzomer kan je twee keer water geven. Voel altijd even aan de aarde of je plant nood heeft aan water. Laat ‘m zeker niet uitdrogen, want dan gaat hij stoppen met het aanmaken van nieuwe bladeren.

Caladium (c) GRUUN

Verzorgen van je Caladium

Aan je Caladium staan ongeveer zes maanden per jaar bladeren: van de lente tot de vroege herfst. Tijdens de herfst gaat je plant in z’n winterslaap. Die rustperiode doet hem goed om terug de nodige reserves op te bouwen.

Je plant zal dus in de herfst z’n bladeren verliezen. Geen paniek, dat hoort bij de levenscyclus van deze plant. Gooi ‘m dus zeker niet weg. Ondergronds maakt de knol van deze plant nieuwe energie voor het volgende jaar aan. Best bijzonder, toch?

Je stopt best met water geven zodra alle blaadjes gevallen zijn. In de winter zet je de pot (met knol erin) op een droge plek met een constante temperatuur.

In het voorjaar verschijnen opnieuw de eerste bladeren. Da’s voor jou ook het startsein dat je opnieuw mag starten met water geven.

Caladium (c) GRUUN
botanische tuin (c) GRUUN

Wat is er mis met mijn Caladium?

  • Bladeren kleuren geel: je geeft wellicht te veel water. Verminder bij volgende gietbeurten.
  • Bruine randjes op de bladeren: deze tropische plant houdt van hoge luchtvochtigheid. Haal je plantenspuit erbij of zet een luchtbevochtiger in huis.
  • Hangende bladeren: je mag jouw dorstige plant wat meer water geven. Normaal gezien zal je plant er snel weer bovenop zijn.
  • Je plant sterft af: je plant gaat na de herfst in winterrust. Zet je pot op een droge en koele plek. Geef hem tot de lente geen water. In de lente komen de eerste bladeren weer op.