augurk (c) GRUUN

Lekker zuur en supermakkelijk: augurk

Familie van de zachte komkommer, maar augurk heeft een geheel eigen smaak. Ingemaakt is ie het lekkerst. Schijnt de zon, dan doen de augurkplantjes het prima. Laat ze slingeren tegen een schutting en verzamel heel de zomer z’n kleine vruchtjes

Kort & krachtig

  • eenjarig
  • zonnige plek
  • zaaien vanaf april (binnen) of half mei (buiten)
  • oogsten tussen half juli en september

Augurk zaaien

Je kan de plantjes binnenshuis zaaien in april. Hou de aarde altijd lichtjes vochtig en laat ze niet uitdrogen. De zaailingen groeien snel en zijn midden mei klaar om naar buiten te gaan.

augurk (c) GRUUN

Planten van augurk

Je augurkplant gaat de hoogte in. Ondersteun je plant en laat hem slingeren tegen een schutting of een klimrek. Je kan ‘m ook laten kruipen, maar dan heb je meer plaats nodig. Bij mij groeit de plant tegen een houten schutting en hecht hij zich spontaan telkens een trapje hoger.

augurk (c) GRUUN

Geef de plant, zeker bij droogte, genoeg water tijdens de zomermaanden juli en augustus. Augurken zijn net als komkommer dorstige planten.

Oogsten

Pluk de augurken wanneer ze groot genoeg zijn. Hoe vaker, hoe beter. Sommigen houden van de kleine vruchtjes, andere eten ze liever als ze wat groter zijn. Als je plant geen vruchtjes meer maakt, is hij als eenjarige uitgeput en kan je hem weghalen.

Tenzij je ze graag vers eet, kan je ze beter bereiden door ze in te maken. Dat maakt het soms wel een moeilijke klus, want niet alle augurken zijn op hetzelfde moment rijp. Als je ze toch kan inmaken, heb je heerlijke potjes augurken om te bewaren.

Lees verder: hoe moet je augurken bewaren?

augurk (c) GRUUN

Meer lezen