bananenplant met stekjes

Bananenplant stekken: zo makkelijk krijg je nieuwe plantjes

Maakt jouw bananenplant sinds kort zelf kleine plantjes aan? Weinig andere tropische planten maken het stekken zo makkelijk als de Musa of bananenplant. Het is enkel kwestie van de uitlopers voorzichtig weg te halen en er goed voor te zorgen. Hier vind je precies hoe je dat doet.

Bananenplant stekken

Wanneer kan je een bananenplant stekken?

Een volwassen bananenplant gaat al vrij snel kleine plantjes of uitlopers aanmaken. Die groeien vanuit de wortels van de moederplant. Op een dag zie je ze verschijnen boven de potgrond, ze groeien meestal zo’n 5 cm van de stam van je bananenplant.

Hoewel je wellicht graag aan de slag wilt met je miniplantjes, is het beter om nog even te wachten tot de stekken minstens 20 cm groot zijn. Dat duurt met een beetje geluk een paar weken. Hoe groter de stekken zijn, hoe meer kans dat je stekproject gaat lukken omdat de plantjes al meer volgroeid zijn. Idealiter wacht je zelfs tot je stekken zelf hun bladeren ontrollen, zoals ook je volwassen exemplaar dat doet.

Laat de kleine plantjes zeker zo’n 20 cm hoog worden voor je ze verwijdert. Zo vergroot je alvast je kansen op succes

stekje bananenplant

Hoe ga je te werk?

De kleine plantjes uit de potgrond halen en apart oppotten is een werk waar je wel wat plaats voor nodig hebt. Je gaat zo meteen de héle plant uit de pot halen, dus zorg dat je voldoende ruimte hebt. Bedek je tafel of vloer met oude kranten zodat de potgrond daarop terechtkomt.

  1. Haal de volledige plant voorzichtig uit de pot: leg de bloempot op zijn zijkant en houd met je andere hand de plant zachtjes tegen terwijl die eruit schuift.
  2. Ga met je vingers zachtjes langs de potgrond en maak deze zo veel mogelijk los. Het is een beetje friemelen tussen de wortels waarbij je deze zo min mogelijk beschadigt.
  3. Houd met 1 hand de stam vast terwijl je met de andere hand een klein plantje vastneemt. Breek of scheur de wortel van dat plantje zo dicht mogelijk bij de moederplant af. Herhaal dat voor alle stekken die groot genoeg zijn. Te kleine plantjes kan je gerust nog even laten zitten.
  4. Zet de stek in een klaargemaakt potje met vochtige potgrond. Plant het even diep als het daarnet in de potgrond stond. Druk de aarde lichtjes aan.
  5. Om de luchtvochtigheid rond je nieuwe stek hoog te houden, kan je een plastic zakje over de stek heen spannen. Gebruik eventueel kleine stokjes of ander materiaal dat je vindt om het zakje rechtop te houden.
  6. Klaar! De stek blijft nu enkele weken in deze vochtige omgeving. Zet op een lichte standplaats, maar uit de directe zon.

Zo gaat het verder

Verlucht de komende tijd af en toe door het plastic zakje even op te tillen. Eens je nieuwe groei ziet aan je plantje, dan is je stek gelukt! Je kleine bananenplant kan dan naar zijn definitieve plek.

Denk aan genoeg water en een hoge luchtvochtigheid voor je bananenplant. Lees alles over het verzorgen van je tropische bananenplant.

bananenplantstekjes in aparte potjes

Meer Gruun