bananenplant

Eyecatcher van formaat: Musa of bananenplant

Tere bladeren, grote omvang en een fantastische eycatcher voor je interieur. De bananenplant of Musa herken je meteen aan z’n exotische uiterlijk. Een miniversie van de bananenboom is een topaanwinst voor je plantencollectie. Als je ‘m goed verzorgt, geniet je elke week van een nieuw blad dat zich prachtig ontrolt.

Verzorging van je Musa of bananenplant

Oorsprong

tropische streken in Afrika en Azië

Standplaats

In het wild vind je de Musa als een metershoge boom met grote bladeren. De soorten die je als kamerplant kunt gebruiken zijn weliswaar een pak kleiner, maar nemen nog heel wat ruimte in. Het is bovendien een stevige groeier die zowel in hoogte als breedte snel uitzet. Houd dus rekening met een flinke kamerplant die houdt van een plekje in het directe zonlicht. Gaat de temperatuur de hoogte in? Zet je kamerplant op het terras of balkon in de volle zon zolang de temperatuur hoger dan 15 graden ligt. Houd de luchtvochtigheid op peil door af en toe te sproeien of door je plant van bovenaf te gieten.

Op warme dagen mag je Musa of bananenplant gerust naar buiten. Hij voelt zich prima bij elke temperatuur hoger dan 15 graden en kan intens genieten van een zomerse regenbui

Water geven

Geef in de zomer 2 à 3 keer per week water. Dat doe je door rechtstreeks op de potgrond te gieten, of door water via een schaaltje te geven. Ontdek de verschillende manieren om je kamerplant water te geven. In de winter mag je de potgrond iets droger houden en hoef je maar wekelijks te gieten.

Sproeien

Door z’n tropische afkomst kan de bananenplant goed tegen hoge temperaturen, maar hij verlangt wel een hoge luchtvochtigheid. Help je Musa dus een handje om het droge klimaat in de woonkamer door te komen door regelmatig te sproeien (min. 2 keer per week). Ook een zomerse regenbui vind je plant erg fijn. Staat je bananenplant op een zonnige plek? Vermijd sproeien dan in direct zonlicht; de druppels op de bladeren kunnen zorgen voor lelijke schroeivlekken.

Verzorgen van je Musa

  • De bladeren zijn zo licht als papier en scheuren makkelijk. Zorg voor een veilige plek waar je niet te vaak tegen de plant aan loopt.
  • Vermijd een te muffe kamer. Je Musa of bananenplant doet het beter in een ruimte die goed verlucht wordt.
  • Extra voeding geven? Gebruik elke 2 weken vloeibare plantenvoeding.

Stekken

Als alles goed gaat, maakt je bananenplant zelf scheuten aan. Deze beginnen langs de stam te groeien. Zodra de nieuwe scheut groot genoeg is, haal je de volledige plant uit de pot. Scheur voorzichtig de scheut met wortels af van de moederplant.  Zet de scheut in een nieuwe pot en geef goed water. Lees alle instructies om je bananenplant succesvol te stekken.

Wat is er mis met mijn Musa of bananenplant?

  • bladeren krijgen bruine randen Wellicht te droge lucht. Sproei regelmatig zodat de luchtvochtigheid op peil blijft.
  • onderste blad sterft af Dit is volkomen normaal. Dode bladeren mag je verwijderen.
bananenplant

Ook interessant voor jou