bonsai verzorgen

Bonsai: introductie in de wereld van miniatuurbomen (deel 2)

Om lange tijd van je bonsaiboompje te kunnen genieten, moet je zorgen voor de juiste omstandigheden. Let erop dat je een gezond exemplaar koopt en geef ‘m – in de traditie van bonsai – elke dag een beetje van je aandacht.

Bonsai verzorgen

Heel wat mensen halen een bonsai in huis zonder te weten hoe ze die moeten verzorgen. Anders dan bij heel wat kamerplanten, vraagt een boompje in pot wel wat aandacht en verzorging. Maar eens je die in de vingers hebt en opneemt in je dagelijkse routine, wordt het net zo eenvoudig als je tanden poetsen.

Waar let je op bij het kopen van je bonsai?

Alles begint met een gezond boompje. Of je die nu haalt in het tuincentrum, de supermarkt of bij een enthousiaste buur, check even of deze dingen in orde zijn:

  • gezonde, fris uitziende blaadjes
  • geen beestjes op de plant
  • de pot heeft gaatjes onderin waar overtollig water weg kan
  • de potgrond is niet helemaal uitgedroogd en ook niet doornat

Standplaats

De meeste miniatuurboompjes staan het best op een plekje in de zon. In de zomer kan je bonsai prima buitenzetten, maar verplaats ze terug naar binnen als de temperaturen richting het vriespunt gaan. Als je weet welke soort je hebt (bijvoorbeeld een Ficus of appelboom), zoek dan even op wat de bijzonderheden zijn voor jouw plant.

Water geven

Omdat je boompje in een kleine pot staat, zal je vaker moeten water geven dan bij andere kamerplanten. De wortels mogen nooit uitdrogen. Dat komt in de lente en zomer neer op (bijna) dagelijks gieten. In de winter giet je minder vaak maar check je best regelmatig of de potgrond nog licht vochtig is.

Giet van bovenaf op de potgrond, liefst ’s avonds zodat het water minder snel verdampt. Gooi het overtollige water nadien weg uit de schotel. Extra plantenvoeding geef je tweewekelijks tijdens de groeiperiode van je plant.

Bonsai verzorgen door hoge luchtvochtigheid

Loop elke dag even langs je plant met de plantenspuit. Vooral tropische soorten vinden dat heerlijk!

Snoeien

Zie je jonge scheuten die de vorm van je boompje ontgroeien? Met een klein schaartje snoei je ze snel weer in vorm. Knip altijd nét boven een blad. Bij dennen vormen er zich een soort langwerpige kaarsjes. Je haalt ze op dezelfde manier weg om je boompje opnieuw z’n scherpe omtrek te geven.

Lees ook Bonsai: introductie in de wereld van miniatuurbomen (deel 1)

bonsai verzorgen

Meer Gruun