bonsai boompje

Bonsai: introductie in de wereld van miniatuurbomen (deel 1)

Bonsai is de nieuwe trend bij liefhebbers van binnengroen. Helemaal niet nieuw eigenlijk, want het is een kunst die eeuwen geleden in Japan ontstond en waarvan de wortels in het historische China liggen. Een blik in de fascinerende wereld van bonsai, dat opnieuw in sneltempo harten aan het veroveren is.

Bonsai

Om de kunst van bonsai te begrijpen, moeten we terug naar het ontstaan ervan. Meer dan 2000 jaar geleden begonnen Chinezen al met het maken van miniatuurlandschappen. Later werd deze kunst overgenomen in Japan en spitste ze zich toe op het houden van individuele boompjes in pot. Bon-sai betekent dan ook ‘geplant in een pot of diepe schaal’. Het uiteindelijke doel is om een miniatuurversie van een boom te kweken die zo dicht mogelijk aanleunt bij het uitzicht van de volwassen boom.

Er bestaat geen dwergsoort van deze boompjes. Je kunt van elke boomsoort een bonsai maken

Vormgeving volgens de regels van de kunst

Door allerlei technieken worden de bomen in vorm gesnoeid en geleid. De natuurlijke uitstraling is daarbij belangrijk; ingrepen door de mens mag je nauwelijks zien. Het zijn kunstwerkjes waar dagelijks aandacht aan wordt gegeven en die voortdurend in verandering zijn. De belangrijkste elementen zijn:

  • het formaat van je miniatuurboom
  • de vorm van de stam
  • de schikking van de wortels en takken

De grootte van je boompje

Allereerst worden de miniatuurboompjes opgedeeld volgens hun formaat. Daarvoor bestaan specifieke benamingen: Keshitsubo (3-8 cm), Shito (5-10 cm), Mame (10-15 cm), Shohin (13-20 cm), Komono (15-25 cm), Katade-mochi (25-46 cm), Chumono/Chiu (41-91 cm), Omono/Dai (76-122 cm), Haichi-uye (102-151 cm) en Imperial (152-203 cm).

De vorm van de stam

Zo goed als altijd is de stam van deze boompjes goed zichtbaar. De mooiste exemplaren hebben onderin een dikke stam die geleidelijk naar boven toe dunner wordt. Net als in de natuur vind je een variatie aan rechte, gebogen en gekromde stammen. De bonsaistijlen zijn dan ook gebaseerd op de manier waarop de stam groeit. Is het een rechte stam, een S-vorm, een hellende stam (alsof hij door de harde wind naar een kant leunt), of hangt de stam met de kruin als een waterval naar beneden?

Netjes geschikte takken en wortels

Door minutieuze ingrepen worden de takken en wortels zo geschikt, dat je boompje er bijzonder uitziet. Wortels die je net boven de grond kan zien, geven een robuust karakter en stevige verankering. Takken worden nauwgezet gesnoeid en geleid om een evenwichtig en mooi silhouet te krijgen.

Lees in deze post alles over het verzorgen van je bonsai.

groene bonsai

Meer van Gruun