bosaardbei (c) GRUUN

Bosaardbei, wilde plant in de schaduw

De bosaardbei is de wilde variant van de bekende cultuuraardbeien. Ze zijn inheems en groeien op zowat elke schaduwrijke plek. Ook voor kleine stadstuinen of schaduwrijke terrassen zijn deze plantjes met leuke witte bloemetjes dus een echte aanwinst. Hun vruchten zijn trouwens minstens even lekker dan de aardbei die je in de winkel vindt…

Kort & krachtig

  • meerjarig
  • halfschaduw of schaduw
  • zaaien vanaf midden maart
  • oogsten in juni en juli

Bosaardbei planten

Ik kreeg een paar bosaardbeien cadeau, bijna toevallig. Ze stonden een beetje verloren onderaan een stekje Japanse wijnbes, als stiekeme reizigers. Sindsdien hebben de bosaardbeien zichzelf rijkelijk vermenigvuldigd. Ze staan nu overal in mijn stadstuin waar voldoende schaduw is. Met hun kleine smaakvolle aardbeitjes zijn ze het hele groeiseizoen een fijne verrassing.

Je kan de plantjes zaaien vanaf midden maart. Druk de zaden goed aan, maar bedek ze niet met aarde. Wil je een bestaande plant vermeerderen? Knip eenvoudigweg de uitlopers af en plant die in een potje.

bosaardbei (c) GRUUN

In je eigen tuin: bosaardbei

Zoek je een plek in je tuin voor de bosaardbei? Kies dan een plaats in de schaduw, liefst onder een struik of boom. De bosaardbeiplant is een ideale bodembedekker. Wil je niet dat hij gaat woekeren? Zet hem in een pot of toom hem in door zijn uitlopers weg te halen.

Van mei tot en met juli bloeit deze plant met lieflijke witte bloemetjes. Daaruit groeien de kleine aardbeien, soms de hele zomer lang. Je opbrengst zal niet zo groot zijn als die van de gewone aardbei, maar de bosaardbeien zijn wel lekker fris en smaakvol. Gebruik ze in sapjes, jam of vruchtensalades.

Opgelet: de schijnaardbei

Denk je een wilde bosaardbei te zien? Let op, want deze wilde plant heeft een exotische lookalike die steeds meer tuinen overneemt: de schijnaardbei. Hij lijkt heel erg op de bosaardbei, maar is erg invasief en niet eetbaar.

Je herkent de schijnaardbei aan de kleur van de bloem: deze plant heeft gele bloemen. De bosaardbei boeit met witte bloemetjes. De vruchten ervan hebben ook bijna geen smaak. Kom je deze invasieve exoot tegen? Haal ‘m dan weg en geef ruimte aan andere bloemen.