cereus peruvianus close-up

Cactus in de kijker: Cereus peruvianus of de zuilcactus

Tot 12 meter hoog wordt deze zuilcactus of Cereus peruvianus in het wild. In je woonkamer beperkt hij zich gelukkig tot maximaal een meter. En dan moet je er wel heel wat geduld voor opbrengen, want deze stekelige schoonheid groeit maar enkele centimeters per jaar!

Verzorging van je Cereus peruvianus

Oorsprong

Zuid-Amerika en Caraïben

Standplaats

Net als bij andere cactussen doe je er goed aan om je Cereus een zonnige plek in huis te geven. Idealiter krijgt hij meer dan vier uur per dag directe zon. Hij is dus heel geschikt voor een zonnige vensterbank of voor een plaats naast een zuidgericht raam.

Water geven

Alles start met een goede drainage van je pot. Plant deze cactus in een pot die gaatjes onderin heeft, zodat je na het gieten het overtollig water kunt weggieten. Kan dat niet, dan leg je wat potscherven onderaan zodat de wortels nooit in water blijven staan.

De pot hoeft niet veel groter te zijn dan de wortelkluit van je cactus. Ook een aangepast pogrondmengsel zoals deze zelfgemaakte mix voor cactussen is een aanrader.

Water geven doe je zodra de bovenste laag potgrond droog aanvoelt. Geef dan meteen een flinke hoeveelheid; dat is beter dan vaak kleine beetjes. In de winter geef je net genoeg water om te voorkomen dat je plant gaat verrimpelen. Meestal komt dat neer op maandelijks gieten.

Geen stekels in je handen bij het verpotten? Wikkel een oude krant rond je cactus of draag je ovenwanten…

cereus peruvianus

Verzorgen van je Cereus peruvianus

  • Elk jaar in het voorjaar verpotten stimuleert de groei van je cactus.
  • Geef maandelijks een beetje organische plantenvoeding.
  • Heb je een onverwarmde ruimte met daglicht? Laat je cactus er overwinteren en genieten van een rustperiode.

Vermeerderen

Het stekken van deze cactus doe je door een van de bovenste topjes met een scherp mes af te snijden. Laat dat enkele dagen drogen, zodat er een hard laagje over de snee komt. Zet de stek dan rechtop in een ondiep bakje met potgrond of zand.

Wat is er mis met mijn Cereus peruvianus?

  • Plant verschrompelt in de winter Tijd om water te geven. Probeer voortaan iets eerder te gieten.

Meer Gruun