potgrond voor cactussen

Zo maak je zelf je potgrond voor cactussen en vetplanten

Cactussen komen uit droge gebieden en stellen andere eisen aan de grond dan kamerplanten. Met een zelfgemaakte cactuspotgrond creëer je in een handomdraai de ideale omstandigheden voor je cactus om te groeien. Dit recept heeft 3 ingrediënten en je kan de mix ook gebruiken voor je vetplanten. Lekker makkelijk, toch?

Waarom speciale potgrond gebruiken?

Cactussen zijn vaak afkomstig uit droge, warme streken zoals het zuiden van de VS. Ze staan er in grond die weinig voedingsstoffen bevat. Aan de extreme weersomstandigheden hebben ze zich aangepast door water op te slaan in hun vlezige delen.

cactus

Een cactus (of vetplant) die in standaard potgrond terechtkomt, krijgt te maken met voedingsstoffen die de plant niet nodig heeft. De grond is bovendien slecht doorlatend: als je water geeft, klit de grond samen en kan het overtollige water moeilijk weg. Als je weet dat heel wat cactussen doodgaan aan te veel water, dan is een luchtige en goed doorlatende potgrondmix altijd een goede keuze.

Eenvoudig recept voor cactuspotgrond

Met dit supereenvoudige recept maak je in no time je eigen potgrond voor cactussen en succulenten. Haal eerst de juiste ingrediënten in huis. Je koopt ze in het tuincentrum, de plantenwinkel of de doe-het-zelfzaak. Deze 3 ingrediënten heb je nodig:

  • standaard potgrond
  • rivierzand
  • perliet, lavagruis of fijn grind

Standaard potgrond

cactuspotgrond

Universele potgrond vind je meestal makkelijk, zelfs in de supermarkt. Wil je een duurzame keuze maken? Kies dan potgrond zonder turf. Veen of turf is erg belangrijk om klimaatopwarming tegen te gaan,, maar wordt heel intensief ontgonnen om potgrond van te maken. Er komen wel steeds meer alternatieven op de markt. Ga dus op zoek naar turfarme of turfvrije potgrond.

Rivierzand

Rivierzand koop je meestal in zakken van 25 kg. Dat lijkt veel, maar dan heb je meteen een goeie voorraad in huis. Gebruik geen zeezand; dat is vanwege het hoge zoutgehalte niet geschikt voor planten.

Perliet, lavagruis of fijn grind

Perliet heeft als nadeel dat het (voorlopig) in België niet zo makkelijk te vinden is. Het is ook vrij duur in aankoop. In Nederland kan je het wel makkelijk vinden in het tuincentrum, de bouwmarkt of online. Zoek je een vervanger? Gebruik dan lavagruis (split grind van lavasteen) of fijn grind om de grond lichter te maken.

Hoe maak je de beste potgrond voor cactussen en vetplanten?

  • Meet gelijke delen af van de 3 ingrediënten (potgrond, rivierzand en lavagruis of perliet).
  • Meng ze goed onder elkaar.
  • Je speciale potgrondmix voor cactussen en vetplanten is klaar!
cactus

Móet je voor cactussen speciale potgrond gebruiken?

Nee hoor, je kan cactussen ook gewoon laten staan in standaard potgrond. Wees wel extra voorzichtig dat je niet te veel of te vaak water geeft. En weet dat je cactussen het in een speciale mix net iets beter zullen doen.

Kan ik speciale cactuspotgrond in de winkel kopen?

Uiteraard. Er bestaat een heel gamma een potgrond voor alle soorten planten, waaronder cactussen. Maar als je het zelf ook kan maken, waarom niet?

cactussen met speciale potgrond

Voordelen van zelfgemaakte cactuspotgrond

Zoals je ziet, is het maken van potgrond voor je cactussen en vetplanten echt makkelijk. Het is ook goedkoper dan kant-en-klare mix te kopen én je bepaalt zelf wat je in het potgrondmengsel doet. Voor de afwerking kan je bovenaan de potgrond een dun laagje (aquarium)grind leggen. Dat oogt niet enkel mooi maar zorgt er voor dat de toplaag van de potgrond niet uitdroogt. Veel plezier met je gezonde en gelukkige cactussen!

gemixte potgrond voor tropische planten

Maak je eigen mix voor kamerplanten

Net als je succulenten houden ook tropische planten houden van jouw zelfgemaakte mix. Maak je eigen tropische potgrondmix

Meer lezen