potgrond voor cactussen

Cactussen komen uit droge gebieden en stellen andere eisen aan de grond dan kamerplanten. Met een zelfgemaakte potgrond creëer je de ideale omstandigheden voor je cactus om te groeien. Dit recept heeft 3 ingrediënten en je kan de mix ook gebruiken voor je vetplanten.

Waarom speciale cactuspotgrond gebruiken?

Cactussen zijn vaak afkomstig uit droge, warme streken zoals het zuiden van de VS. Ze staan er in grond die weinig voedingsstoffen bevat. Aan de extreme weersomstandigheden hebben ze zich aangepast door water op te slaan in hun vlezige delen.

Een cactus (of vetplant) die in standaard potgrond terechtkomt, krijgt te maken met voedingsstoffen die de plant niet nodig heeft. De grond is bovendien slecht doorlatend: als je water geeft, klit de grond samen en kan het overtollige water moeilijk weg. Als je weet dat heel wat cactussen doodgaan aan te veel water, dan is een luchtige en goed doorlatende potgrondmix altijd een goede keuze.

Eenvoudig recept voor cactuspotgrond

Met dit supereenvoudige recept maak je in no time je eigen potgrond voor cactussen en succulenten. Deze 3 ingrediënten heb je nodig:

  • standaard potgrond (uit het tuincentrum of de supermarkt)
  • rivierzand (uit de doe-het-zelf-zaak)
  • perliet, lavagruis of fijn grind (uit het tuincentrum of de doe-het-zelf-zaak)

Je zult dus even wat moeite moeten doen om de ingrediënten in huis te halen, maar dan heb je wel meteen een flinke voorraad van je cactusmix. Rivierzand is te koop in zakken van 25 kg. Gebruik geen zeezand; dat is vanwege het hoge zoutgehalte niet geschikt voor planten. Perliet heeft als nadeel dat het in België en Nederland niet makkelijk te vinden is. Het is ook vrij duur in aankoop. Gebruik als vervanger lavagruis (split grind van lavasteen) of fijn grind om de grond lichter te maken. Gebruik de ingrediënten in gelijke delen, meng alles onder elkaar en je potgrondmix voor cactussen is klaar!

Meng de 3 ingrediënten – standaard potgrond, rivierzand en lavagruis of perliet – in gelijke delen met elkaar en je speciale cactuspotgrond is klaar!

cactus potgrond

Móet je voor cactussen speciale potgrond gebruiken?

Nee hoor, je kan cactussen ook gewoon laten staan in standaard potgrond. Wees wel extra voorzichtig dat je niet te veel of te vaak water geeft. En weet dat je cactussen het in een speciale mix net iets beter zullen doen.

Kan ik speciale cactuspotgrond in de winkel kopen?

Uiteraard. Er bestaat een heel gamma een potgrond voor alle soorten planten, waaronder cactussen. Maar als je het zelf ook kan maken, waarom niet?

Voordelen van zelfgemaakte cactuspotgrond

Zoals je ziet, is het maken van potgrond voor je cactussen en vetplanten echt makkelijk. Het is ook goedkoper dan kant-en-klare mix te kopen én je bepaalt zelf wat je in het potgrondmengsel doet. Voor de afwerking kan je bovenaan de potgrond een dun laagje (aquarium)grind leggen. Dat oogt niet enkel mooi maar zorgt er voor dat de toplaag van de potgrond niet uitdroogt. Veel plezier met je gezonde en gelukkige cactussen!

cactussen met speciale potgrond

Meer cactussen