Vandaag zou in elke eetbare tuin een bosje citroenmelisse moeten staan. Het frisse kruid heeft heel wat geneeskrachtige kruiden en een fijne geur. Wrijf je een blaadje tussen je vingers, dan komt er een vleugje citroengeur vrij.
Kort & Krachtig
- meerjarig
- liefst in halfschaduw
- zaaien vanaf maart (binnen) en mei (buiten)
- oogsten vanaf juni
Citroenmelisse: zelf zaaien of kopen
Wil je dit kruid zelf zaaien, dan kan je in maart binnen voorzaaien, of vanaf mei in volle grond. Je hebt best wat geduld nodig, want dit kruid ontkiemt pas na 2 tot 4 weken. Mag het wat sneller gaan? Je kan ook een plant kopen bij de kweker of het tuincentrum.
Dit plantje kreeg ik een paar jaar jaar geleden van mijn zus voor in mijn -toen- nog lege tuin. Aan het einde van de zomer vormt het nu een volle, nauwelijks in te tomen bos die tot diep in de herfst heerlijk ruikt.
Planten van citroenmelisse
De plant is tuk op een beetje zon, en doet het goed op een plek met een paar uur zon per dag. Met een beetje schaduw houdt het kruid z’n frisgroene kleur. Een hoekje in je tuin of een pot op je terras is dus de ideale plek.
In het voorjaar groeit citroenmelisse uit tot een kleine struik, in de zomer verschijnen er kleine witte bloemen. Ze zijn echte bijenlokkers. Z’n naam dankt de plant trouwens aan bijtjes: melissa is afgeleid van het Griekse woord voor ‘bij’.
Heb je een citroenmelisse in je tuin, weet dan dat dit een overblijvend kruid is, net zoals tijm, hysop en oregano. In de winter verdwijnt de plant bovengronds, om in het voorjaar weer op te komen.
Gebruik van citroenmelisse
Het kruid staat al eeuwen bekend voor z’n geneeskrachtige werking, zo kwam de plant ook bij ons in BelgiĆ« en Nederland terecht. Citroenmelisse zou heel wat kwalen verlichten en kan je zelfs kopen in de vorm van etherische olie.
Vanaf juni zijn de blaadjes klaar om te oogsten. Meestal is het eerste jaar wat karig, de jonge plant is nog volop aan het groeien. Vanaf het tweede jaar zal je plant uitbundig stengels aanmaken! Knip zo’n 10 centimeter stengel of pluk losse blaadjes.
Wil je ‘m in de keuken gebruiken? Het blad – dat sterk lijkt op munt – wordt vooral vers gebruikt. Het geeft z’n citroenachtige smaak aan salades, sauzen en andere gerechten die om een lichte citroensmaak vragen. Voeg hem pas op het laatste moment toe: door te verhitten verliest hij z’n smaak.
Je kan hem ook vers gebruiken om water op smaak te brengen of fijngesnipperd tussen je fruitsalade. Helemaal heerlijk is hij in een kopje thee.