botanicum medicinale (c) GRUUN

Boek review: Botanicum Medicinale

Een modern kruidenboek met medicinale planten? Met deze Botanicum Medicinale haal je een boek boordevol geneeskrachtige kruiden op je boekenplank. Fijn om te lezen, en de prachtige illustraties, die maken dit plantenboek helemaal af.

Over Botanicum Medicinale

Dit boek leest als een modern herbarium: auteur Catherine Whitlock bundelt meer dan 100 geneeskrachtige planten en beschrijft tot in detail de taxonomie, habitat, oogst, medische toepassingen en bijzonderheden. Elke plant is mooi geïllustreerd. Zo kan je de plant ook makkelijk herkennen als je ‘m tegenkomt in de natuur, of ernaar op zoek gaat.

Een plant vinden? Kijk in onze plantenlijst

Niet enkel de plant zelf is vaak goed voor medicinaal gebruik, soms zijn het ook de bloemen, vruchten, schors of wortels. Met dit boek in handen hoef je geen herborist te zijn om het helende effect van planten te begrijpen.

botanicum medicinale (c) GRUUN

Naast traditionele kruiden die we allemaal kennen uit de (keuken)tuin, maak je in dit fijne boek ook kennis met kruiden die je nog niet kende. Wat dacht je van de fluweelboon, slangenhout of bloedwortel? Of je ze nu wil gebruiken voor hun geneeskrachtige werking, of gewoon meer wil leren over de plant zelf, dit boek geeft je inzicht in de kruidengeneeskunde van vroeger en nu.

Wat maakt de geur van bergthee zo verleidelijk? Welk kruid geeft je een mentale boost? En waarom gebruiken ze in Scandinavië berkentakken om tijdens een saunabezoek op je huid te slaan?

botanicum medicinale (c) GRUUN

Dit vonden wij ervan

Dit moderne kruidenboek is het soort boek waarvan we houden om te lezen wanneer het te koud of donker is om nog in de tuin te werken. Het is een vat vol plantenkennis, vlot geschreven en kleurrijk geïllustreerd.

botanicum medicinale (c) GRUUN

We ontdekten heel wat nieuwe kruiden met gekke namen (zeedruif! duivelsklauw! spinlelie!), maar dit boek deed ons ook stilstaan bij planten die we best alledaags vinden, hoewel ze echt bijzonder zijn. Denk maar aan citrus lemon, oftwel: citroen. Citroensap met gember en honing zou evengoed helpen tegen verkoudheid en griep als veel middeltjes bij de apotheek, benieuwd wat dat geeft.

Meer lezen