dahlia (c) GRUUN

Dromerige dahlia om te plukken uit eigen tuin

Zomer zou geen zomer zijn zonder dahlia. Lange tijd waren ze ouderwetse bloemen waar je niet gezien mee wilde worden. Maar de dahlia is helemaal terug. Dankzij z’n lange bloeitijd en z’n massa’s bloemen, wil iedereen maar wat graag zo’n schitterende dahlia in de tuin.

Dahlia’s in mijn tuin

Mijn eigen pad naar dahlia’s liep niet over rozen. Ik begon enkele jaren geleden met enkele dahliaknollen en droomde dat eerste jaar al van dinnerplates. Dat was helaas buiten de slakken gerekend, die de jonge dahliablaadjes opaten als een delicatesse. De enige dahlia die opkwam, de prachtige Cafe au lait, knipte ik per ongeluk af in een poging om de plant meer ruimte te geven. Ik zag die zomer geen dahlia en hoopte op een beter tweede jaar.

Het tweede jaar ging ik anders aan de slag. Ik zette de dahliaknollen in potten in de veranda en wachtte geduldig tot een halve meter hoog waren. In mei gingen ze naar buiten. Ze waren groot genoeg om slakken te overleven en begonnen midden juni te bloeien. Van dat moment was het enkel nog genieten van die prachtige overdaad aan dahliabloemen…

dahlia (c) GRUUN
dahlia (c) GRUUN
Dahlia Arabian Night (c) GRUUN

Verzorgen van dahlia

De dahlia komt van oorsprong uit Mexico en Centraal-Amerika. Ze groeien uit knollen (tubers) die je vanaf mei kan uitplanten. Plant ze twee tot vijf centimeter diep in de grond, afhankelijk van de soort die je kiest.

Je kan dahlia’s ook voortrekken: je plant ze dan in de lente al in een pot binnenshuis. Zo kunnen je dahliaknollen al uitlopen tot mooie planten, nog voor je ze naar buiten zet in mei. Het is ook handig wanneer je – zoals mij- slakken hebt die je jonge dahlia’s anders opeten.

De planten zelf houden van zon, héél veel zon. Je kan ze in volle grond zetten of in een ruime pot op een zonnige plek. Na een tweetal maanden zijn ze uitgegroeid tot flinke planten en beginnen ze te bloeien.

Dahlia’s zijn laatbloeiers: ze bloeien pas vanaf de zomer (juni – juli). Gelukkig kan je er dan maandenlang van genieten! Met een beetje geluk bloeit jouw plant tot de eerste vorst in oktober of november.

Dan moet je de knollen opnieuw opgraven en ze beschermen tegen de vorst. Laat de knollen eerst uitdrogen en bewaar ze in dozen of zakken op een droge en koele plaats. Je kelder of berging is ideaal.

dahlia (c) GRUUN
dahlia (c) GRUUN
Dahlia Noordwijks Glorie (c) GRUUN

Soorten dahlia

Ze komen in een breed scala aan kleuren, vormen en maten. Met dahlia’s kan je oneindig variëren. De meeste bloemen groeien op rechtopstaande stengels en vormen zo de ideale plukbloem in je tuin. In vormen kan je verschillen bloemvormen combineren:

  • enkelbloemige dahlia: zowat de beste dahlia om bijen blij te maken
  • cactusdahlia: lange, opgerolde bloemblaadjes geven de bloem een spits uiterlijk. Ze kunnen tot een meter hoog worden.
  • pompondahlia: soort die pomponvormige, vrolijke bloemen aanmaakt.
  • decoratieve dahlia of dinnerplate: de traditionele grote bloem met bijna de grootte van een bord.

Op zoek naar andere fijne plukbloemen? Probeer Lathyrus (Reukerwt)

dahlia lady kate (c) GRUUN
Dahlia Lady Kate (c) GRUUN

Dahlia’s voor je pluktuin

  • Pluk de bloemen: hoe meer bloemen je oogst, hoe meer bloemen je plant zal aanmaken. Ideaal dus als plukbloem.
  • Snoei uitgebloeide bloemen: zodra de bloem verwelkt, knip je die af. Dat moedigt je plant aan om nieuwe bloemen te maken.
  • Geef voldoende water: staat je plant in pot, geef ‘m dan voldoende water in droge periodes. Laat je plant niet helemaal uitdrogen.
dahlia (c) GRUUN
dahlia (c) GRUUN

Meer lezen