lathyrus (c) GRUUN

Reukerwt (Lathyrus) uit je tuin: de hele zomer bloemen plukken

Hou je van heerlijk geurende bloemen die je naar hartenlust kan plukken? In een eetbare tuin hoort deze Lathyrus oderatus of Pronkerwt zeker thuis. Je kan ‘m niet eten, maar dat maakt deze zomerse bloeier ruimschoots goed met bloemen die een zoet aroma verspreiden. Een verrassend makkelijke eenjarige die de hele zomer lang kan bloeien.

Kort & krachtig

  • binnen zaaien in februari en maart
  • buiten planten of zaaien vanaf april
  • bloemen kan je de hele zomer plukken

Lathyrus zelf zaaien

Als je net zoals mij bent, kijk je de eerste maanden van het jaar reikhalzend uit naar het moment waarop je binnenshuis kan beginnen zaaien. Deze pronk- of siererwt is een van de eerste zaadjes waarmee je dat kan doen. De plant is eenjarig, dus je moet ‘m elk jaar opnieuw zaaien. Kies uit de vele verschillende kleuren, variĆ«rend van zachte pastelkleuren tot bijna zwart. Hier zie je Pastel Sunset.

lathyrus (c) GRUUN

Neem potjes van 9 cm en leg in elke hoek een zaadje. Je zaait dus per potje vier zaadjes. Bedek ze lichtjes met aarde, geef ze water en zet ze ergens waar het voldoende warm (15 – 20 graden) en licht is. Vergeet ze niet te labelen met hun naam en de datum! Ben je wat later, dan kan je ook rechtstreeks buiten zaaien vanaf april. Maar hoe vroeger je zaait, hoe sneller je bloemen ziet verschijnen!

Pronkerwt in je tuin

Vanaf april kunnen je kleine plantjes naar buiten. Geef ze meteen voldoende water en laat ze niet uitdrogen. Zet je ‘m in een pot, dan zal je wellicht elke dag water moeten geven in de zomer. Deze plant zal rijkelijk bloeien in je tuin, als je ‘m voorziet van twee dingen: zon en ruimte. Boven alles verkiest hij een plekje in de volle zon, met voldoende zonnige uren op een dag.

Pronkerwt is ’n klimmer, dus je zal hem moeten voorzien van ruimte om de hoogte in te gaan. Niet uitzonderlijk klimt deze Lathyrus tot 2 meter hoog! Laat ze tegen een schutting aangroeien of bouw een wigwam van bamboe.

reukerwt (c) GRUUN

Lathyrus als plukbloem

Nog eens herhalen: lathyrus is niet eetbaar, maar alleen al voor de prachtige kleuren meer dan de moeite waard. Je kan deze Lathyrus erg lang laten bloeien door bloemen te blijven plukken. Je voorkomt zo dat de plant stopt met bloeien en peulen maakt met zaden in. Start ermee zodra de plant begint te bloeien. Hoe meer bloemen je plukt, hoe meer bloemen verschijnen. De geurende bloemen kan je in een vaasje zetten en enkele dagen van hun intense kleur en geur genieten. Leuk, toch?

Ontdek de ster van de plukbloemen: dahlia’s

Laat aan het einde van het seizoen, meestal in september, enkele bloemen hangen. Ze gaan het zaad vormen dat jij volgend jaar opnieuw kan zaaien. Eens de peulen droog en bruin zijn, kan je de bruine ronde zaadjes oogsten. De hele plant mag nu weg. Je mooie plukbloemen volgend jaar zijn alvast verzekerd!