dracaena

Prachtige groene vormen met Dracaena

Met prachtige schakeringen van groen, geel en goud is de Dracaena een plaatje om in huis te halen. Deze fijne plant met tropische looks vind je bovendien in 40 soorten met verschillende vormen en hoogtes, met of zonder stam. Door z’n makkelijke onderhoud groeit hij in geen tijd uit tot je favoriete groene vriend.

Dracaena verzorgen

Oorsprong

Madagascar

Standplaats

Zet je nieuwe groene vriend op een lichte standplaats, bijvoorbeeld vlak bij het raam, waar hij niet in het directe zonlicht staat. Dat kan de bladeren beschadigen. Ook op een plek in de schaduw zal de plant overleven, maar de groei gaat dan erg langzaam. Dracaena – ook wel bekend als Drakenbloedboom – houdt van warme temperaturen tussen 18 en 24 graden.

Volop licht is belangrijk voor de bladkleuren van je Dracaena. Geef ‘m een plekje vlak bij het raam, maar uit de directe zon.

dracaena marginata

Water geven

Een à twee keer per week gieten in de zomer, in de winter beperk je het water geven tot wanneer de potgrond droog aanvoelt. Belangrijk voor deze plant is dat je ‘m niet te veel water geeft. Hij is gevoelig voor wortelrot en heeft dus een pot nodig met gaatjes onderin zodat het overtollige water weg kan. Geef water als de bovenkant van de potgrond lichtjes droog aanvoelt. Je doet dit door op de potgrond te gieten, of door de plant een kwartier in een schaal met water te zetten. Bekijk op welke manieren je een plant water geeft.

Besproeien

Afkomstig uit tropische gebieden, houden deze planten van een vochtige en warme omgeving. Zorg dus regelmatig voor een fijne sproeibeurt of zet je plant even onder de douche voor hetzelfde effect.

Verzorgen van je Dracaena

  • Geef je Dracaena enkel extra plantenvoeding tijdens de lente en zomer: elke 2 weken is prima.
  • Ga met een vochtig doekje regelmatig over de bladeren van de plant. Zo geniet hij weer optimaal van zonlicht en verminder je de kans op ziektes.
  • Let op voor huisdieren want Dracaena kan licht giftig zijn.

Stekken

Vermeerder je Dracaena door een stengelstek te nemen. Knip een stengel van zo’n 10 à 20 cm af en zet deze in potgrond (1/3 van de stengel diep). Houd de potgrond vochtig. Het duurt enkele maanden voor je kleine plant gaat groeien.

Wat is er mis met mijn Dracaena?

  • bladeren worden geel en gaan hangen Te veel water. De grond mag vochtig zijn, maar niet doorweekt. Laat de potgrond drogen of als deze te nat is, verpot je beter meteen naar droge grond.
  • bruine vlekken op de bladeren Zet de plant uit het directe zonlicht, want de bladeren zijn waarschijnlijk hierdoor verbrand.
  • bladeren worden bleek Je kamerplant krijgt te weinig licht.
dracaena
dracaena draco

Meer Gruun