planten gieten

Kamerplanten water geven: 3 manieren om je plant te gieten

Ben je een leek in kamerplantenverzorging? Of haalde je net een nieuwe plant in huis die je goed wilt verzorgen? Wij zetten de verschillende manieren op een rijtje om je plant water te geven. Zo ben je zeker dat jij en die geweldige kamerplant samen een mooie toekomst hebben.

Kamerplanten water geven

Alles is wennen in het begin en dat is met kamerplanten niet anders. Je plant komt uit een heel beschermde omgeving. De kweker zorgt er namelijk voor dat de omstandigheden waarin je plant opgroeit helemaal optimaal zijn. Kom je met je nieuwe plant thuis, dan is het even aanpassen. Er is meer of minder licht, de temperatuur schommelt nogal en de lucht is wellicht wat te droog. Bovendien wil je zó goed zorgen voor je plant dat je hem te veel of te vaak water geeft.

Hoe vaak geef je een plant water?

Bij de meeste planten geef je 1 keer per week water. Afhankelijk van de soort mag de grond uitdrogen tussendoor (cactussoorten en vetplanten) of moet de grond vochtig blijven om te vermijden dat de wortels uitdrogen (vooral bij tropische planten).

Een cactus of vetplant laat je tussen de gietbeurten door uitdrogen. Bij tropische planten giet je vaker om de aarde vochtig te houden.

De hoeveelheid water hangt af van hoe groot je plant is en waar je hem hebt neergezet. Een plaats dicht bij het raam met veel licht zorgt voor meer verdamping, waardoor je plant sneller water nodig heeft. Maar maak je niet te veel zorgen, bekijk een beetje hoe je plant erbij hangt en meestal past hij zich snel aan je leefomstandigheden aan.

plant water geven

Hoe kan je een plant water geven?

  1. je plant water geven op de potgrond Dit is de makkelijkste manier van water geven. Bij het verpotten zorg je ervoor dat je de pot vult tot 2 cm onder de rand. Deze gietrand laat toe om je plant makkelijk water te geven. Giet het water bovenop de potgrond en laat de wortels hun werk doen! Als je plant in een plastic onderpot staat, dan check je na 10 minuten of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan giet je dit weg en weet je dat je plant voortaan met iets minder water toekomt.
  2. je plant water geven met een schaaltje Hierbij giet je water in de schaal waar de pot van je kamerplant op staat. Via de gaatjes onderin nemen de wortels de juiste hoeveelheid water op. Gooi de rest van het water weg. Als je plant een beetje wiebelig in zijn pot staat zorg je er met deze gietmethode voor dat de wortels dieper in de pot op zoek moeten naar water. Je plant zal dan opnieuw stevig staan.
  3. je plant water geven met een dompelbad Voor planten die geen water op hun blad verdragen, is een dompelbad een prima oplossing. Vul een emmer met water. Dompel de pot in het water tot net onder de rand van de potgrond. Laat nadien goed uitlekken.

Waarop let je bij het water geven?

  • Zorg dat het water op kamertemperatuur is. Vul je gieter bijvoorbeeld de dag op voorhand.
  • Geef liefst regenwater. Als dat niet kan, geef je leidingwater dat een nacht in de gieter heeft gestaan. Zo is een deel van de chemische stoffen alvast uit het water verdwenen.
  • De meeste planten gaan jammer genoeg dood door een teveel aan water. Niet zeker of je vandaag moet gieten? Stop even je vinger in de potgrond. Is de potgrond helemaal droog, dan is het tijd om water te geven!

Een gieter kiezen

Bij het kiezen van een gieter houd je er best rekening mee dat een gieter lange tijd meegaat (dat hopen we toch). Koop dus niet meteen het kleinste of mooiste exemplaar, maar ga voor een praktische en ruime gieter. Kies voor een lange smalle tuit zodat je zonder morsen kunt water geven. Lees waarop je verder nog moet letten en welke 5 plantentools onmisbaar zijn.