drakenklimop

Drakenklimop, supersnelle klimplant om van te houden

Drakenklimop, ook bekend als Epipremnum aureum of Scindapsus pictus, is een van de makkelijkste planten die je in huis kunt halen. Deze vlotte klimmer met prachtig bonte, hartvormige bladeren laat je groeien tegen een mosstok of als hangende plant.

Verzorging van je Drakenklimop of Epipremnun

Oorsprong

Salomonseilanden in Oceanië

Standplaats

Om te vermijden dat de bladtekeningen vervagen, zet je deze plant best op een lichte plaats. Zorg voor een standplaats met weinig of geen directe zon. Je drakenklimop doet het ook prima op een donkerdere plek in huis, maar de bonte bladtekeningen zullen dan vervagen tot effen groen blad.

Water geven

Start met 1 keer per week water geven. Check regelmatig of de potgrond nog vochtig is. Geef pas water als de toplaag droog aanvoelt. Let op dat de plant niet doornat wordt gehouden; dan riskeer je dat de wortels gaan rotten. In de winter geef je minder water. Giet dan enkel als de potgrond droog aanvoelt.

epipremnum

Besproeien

De tropische herkomst van je drakenklimop verraadt zijn liefde voor een hoge luchtvochtigheid. Sproeien met de plantenspuit – minstens wekelijks – is dus een goed idee.

Verzorgen van je drakenklimop

  • Geef tijdens de groeiperiode 1 keer per maand vloeibare ecologische plantenvoeding.
  • Ondersteun de luchtwortels van je klimmende plant met een mosstok. Het helpt om deze af en toe te besproeien met de plantenspuit zodat de luchtwortels makkelijk vocht krijgen.
  • Verpot minstens elke 2 à 3 jaar als de pot te klein geworden is.
scindapsus pictus

Snoeien

Houd je plant in mooie vorm door te lange stengels weg te snoeien. Dat bevordert bovendien een vollere groei. Wordt jouw exemplaar stakerig? Knip of nijp het bovenste groeideel van de Epipremnum.

Drakenklimop stekken

Drakenklimop stekken is zo makkelijk dat het bijna geen moeite kost. Lees op welke manieren je kamerplanten kunt vermeerderen. Volg deze stappen:

  1. Knip een stengeluiteinde van zo’n 10 cm lang van de plant.
  2. Zet de stek in water of potgrond. Houdt warm en vochtig door een doorschijnend zakje over de plant heen te zetten.
  3. Zet de op water gewortelde stek in potgrond zodra er kleine wortels verschijnen. Je ziet al na korte tijd nieuwe groei.
planten stekken in water

Hoe stek je een kamerplant?

Kamerplanten kan je vermeerderen op verschillende manieren. Zo stek je jouw plant op de juiste manier

Wat is er mis met mijn drakenklimop (Epipremnum)

  • bladeren worden plots bleek Kan een teken zijn van te veel direct zonlicht. Zet op een standplaats uit de felle zon.
  • bruine bladranden Zijn de bladranden verkleurd en voelen ze droog aan, dan heeft je drakenklimop te lang droog gestaan. Geef vaker water.
  • bladeren gaan hangen Je plant staat te droog. Geef water.

Meer groenliefde