Heb je een favoriete plant waar je helemaal weg van bent? Als je een stapje verder wilt gaan dan enkel voor je plant te zorgen, dan kan je je groene vriend stekken. Zo heb je er meteen twee. Stekken is ook een prima manier om minder mooi geworden exemplaren te vervangen. Je creëert een nieuwe en jonge versie van je plant, die je dan weer helemaal kunt gaan vertroetelen. Plaats je nieuwe groene aanwinsten overal in huis, of geef ze weg aan je vrienden!
Hoe moeilijk is planten stekken of vermeerderen?
Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het hangt af van welk soort plant je vermeerdert. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, en je zult even moeten oefenen voor je de technieken helemaal in de vingers hebt. Onze tip? Begin met de meest eenvoudige manier. Zo ben je zeker dat het lukt en krijg je snel resultaat. Eens je de smaak te pakken hebt, ga je verder naar moeilijkere planten. Want als je eenmaal je eigen opgekweekte planten hebt bewonderd, wil je toch niets anders meer?
Methode 1: Planten stekken door stengelstekken
Dit is de meest gebruikte methode om planten te stekken. Zo ga je te werk:
- kies een gezonde vertakking van de stengel (ong. 10 cm lang, niet-bloeiend)
- snijd met een scherp mes de stek net onder een bladknoop af
- haal het onderste paar bladeren weg
- zet de stek zo’n 3 cm diep in potgrond of stekgrond
- zet weg op een warme, lichte plek
- houd de potgrond licht vochtig
De stek gaat nu zelf wortels maken. Wacht geduldig tot je nieuwe groei ziet. Afhankelijk van de plantensoort kan dat heel snel of net heel langzaam gaan.
Methode 2: Planten stekken door bladstekken
Heeft je plant geen stengels? Dat is het geval bij heel wat vetplanten, maar ook bij bijvoorbeeld Sansevierias. Je neemt dan simpelweg een blad weg om deze groene vrienden te stekken. Je werkt met het volledige blad, met een blad met steeltje eraan of met een stukje van het blad.
1. Stekken met volledig blad
- Vul een klein potje met zaai- of stekgrond.
- Neem een volwassen blad van je plant. Stek je een vetplant? Laat het blad dan eerst enkele dagen liggen om te drogen.
- Leg het blad op de zaai- of stekgrond. Als je een groot blad neemt dan druk je het uiteinde (de kant van de snee) lichtjes in de grond zodat het blad rechtop staat of tegen de rand van de pot leunt.
2. Stekken met volledig blad met steel
- Vertrek van een blaadje met steel van zo’n 5 cm. Snijd met een scherp mes recht af.
- Vul een klein potje met zaai- of stekgrond.
- Zet de steel een beetje schuin in de grond. Zorg dat het blaadje de grond net niet raakt.
3. Stekken met deel van het blad
- Vul een klein potje met zaai- of stekgrond.
- Met een scherp mes snijd je een stuk van het blad dat je wilt stekken. Ga voor zo’n 5 à 7 cm.
- Steek het bladstuk voor ongeveer de helft in de grond.
Methode 3: Planten stekken door stamstekken
Is je plant onderin helemaal kaal geworden en ziet ie er niet meer aantrekkelijk uit? Je kunt planten zoals Dieffenbachia en Dracaena stekken met delen van hun stam. Volg deze stappen:
- Vul een klein potje met zaai- of stekgrond.
- Snijd de kale stam in enkele stukken van zo’n 7 cm lang.
- Zet de stekken verticaal voor ongeveer de helft in de grond. Zorg ervoor dat je de onderkant van de plant in de grond gaat.
Zit het je niet mee?
Bespeur je geen nieuwe groei of verwelkt je nieuwe stek na een tijdje? Laat je niet ontmoedigen als het even niet lukt. Je hebt niet alles zelf in de hand en af en toe zitten de omstandigheden gewoon niet mee. Misschien was je plant aangetast of heb je ongewild te veel of te weinig water gegeven. Zet door en probeer opnieuw. Neem meerdere stekken, zo heb je steeds een exemplaar op reserve. Je zult zien dat het volgende keer wel lukt!